Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου φέρνει από το τέλος Ιουνίου νέα απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Α.1061/2025).
Στόχος είναι να γίνει πιο γρήγορη και εύκολη η επιστροφή χρημάτων για παραβόλα που εκδίδονται και πληρώνονται αχρεωστήτως, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
Μέχρι σήμερα, αν κάποιος πολίτης ήθελε να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων από ένα παράβολο που είχε πληρώσει και τελικά δεν χρησιμοποίησε, έπρεπε να ακολουθήσει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία μέσω της υπηρεσίας που αφορούσε το παράβολο. Πλέον, με τη νέα ρύθμιση, το σύστημα θα ελέγχει αυτόματα αν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός (ΙΒΑΝ) στο myAADE και θα διενεργείται πιο άμεσα η επιστροφή του ποσού.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πληρώσει ηλεκτρονικό παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, αλλά δεν ολοκληρώσει τελικά τη διαδικασία, μπορεί να αιτηθεί την επιστροφή του ποσού μέσω του συστήματος χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί φυσικά την υπηρεσία. Το σύστημα θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία του λογαριασμού του και θα του επιστρέφει τα χρήματα.
Επιπλέον, δίνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης και πληρωμής παραβόλων όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ αλλά και από τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων ή ακόμα και μέσω τραπεζών, είτε από ATM είτε μέσω POS. Για παράδειγμα, κάποιος που εκδίδει ένα παράβολο μέσω μιας δημόσιας υπηρεσίας θα μπορεί να το πληρώνει αμέσως μέσα από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή επίσκεψη σε τράπεζα ή ιστοσελίδα.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι, αν ένα πληρωμένο παράβολο δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε έναν χρόνο, θα «δεσμεύεται» αυτόματα από το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο πολίτης δεν το έχει χρησιμοποιήσει για τη διαδικασία που το προόριζε, τότε δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει, αλλά θα μπορεί να αιτηθεί την επιστροφή των χρημάτων του από την αρμόδια υπηρεσία.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις που τα ποσά είναι πάνω από 3.000 ευρώ, όπως για μεγάλα παράβολα σε επενδύσεις ή άδειες επιχειρήσεων, η επιστροφή θα απαιτεί και έλεγχο ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω ΕΦΚΑ, κάτι που θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση από τον πολίτη.
Αλλαγές έρχονται και για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή για εταιρείες ή οργανισμούς που πληρώνουν παράβολα. Αν τα ποσά αυτά αφορούν έσοδα που δεν ανήκουν στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε τα ίδια τα νομικά πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα να επιστρέφουν τα ποσά στους πολίτες.
ΠΗΓΗ: dnews.gr