H έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, με τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων ασθενών με COVID-19, προβληματίζει τους ειδικούς. «Έχουμε αύξηση των περιστατικών του κορωνοϊού εδώ και αρκετές εβδομάδες», τόνισε χθες σε συνέντευξή της στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Αυτή τη στιγμή, και με τα λύματα που βλέπουμε, υπάρχει μια επιπέδωση. Τα νοσοκομεία έχουν αρκετά περιστατικά, πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα και δυστυχώς έχουμε και κάποιους θανάτους, ηλικίας 60 ετών και άνω και με προβλήματα υγείας», ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το τεστ, από την άποψη ότι όσο πιο γρήγορα διαγιγνώσκονται τόσο πιο εύκολα μπορούν, παίρνοντας ειδικά αντιικά φάρμακα, να μειώσουν την πιθανότητα για κάποια σοβαρή νόσηση».
Εμβολιασμό κάθε 6μηνο προτείνουν Μαγιορκίνης – Βασιλακόπουλος
Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προτείνει να εμβολιαζόμαστε δύο φορές τον χρόνο, καθώς όπως είπε στον Σκάι «ο κορωνοϊός, πλέον, που έφτασε στην ενδημική του φάση, είναι ξεκάθαρο ότι κάνει τουλάχιστον δύο εξάρσεις τον χρόνο. Τώρα είμαστε στη φάση του δεύτερου κύματος, ο ιός συνεχώς εξελίσσεται, εξελισσόμενος μεταλλάσσεται, γίνεται μολυσματικός και μπορεί να επιβιώσει».
Με την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου συντάσσεται επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε δηλώσεις του στην «Απογευματινή» ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι «οι ειδικοί επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν πολύ καλά τεκμηριωμένα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν αυτό το οποίο συμβαίνει στη χώρα τους: δύο φορές τον χρόνο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού για τους άνω των 75 ετών και τους λοιπούς ευάλωτους και ευπαθείς πολίτες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αξίζει να συζητήσουμε επίσης για την Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή, μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαπιστώνει ότι μόλις 4.900.000 ηλικιωμένοι σε 60 χώρες είχαν λάβει δόση εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,42% επί του συνόλου του επίμαχου πληθυσμού. Μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 234.000 άτομα σε 40 χώρες που αναφέρουν – ποσοστό 0,17%. Ο ΠΟΥ συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου να λαμβάνουν εμβόλιο για την COVID-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία τους δόση.