Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα (16.6.25) στα parapolitika.gr. αν και εντείνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26% ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που είναι δεύτερο λαμβάνει 12,7% και η Πλεύση Ελευθερίας 12,5%.
Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 9,3%, το ΚΚΕ με 7,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 5,2%. Έπονται η Φωνή Λογικής, το Κίνημα Δημοκρατίας η Νίκη και το ΜέΡΑ25.


Αρνητικά τοποθετείται το 82% των πολιτών στο εάν θα ψηφίσει ένα νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. «Όχι» σε νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά λέει και το 91,4% των ερωτηθέντων.


Το 68,1% του συνόλου θα επιθυμούσε από τις επόμενες εκλογές να προκύψει μία διαφορετική κυβέρνηση έναντι 29,1% που θα ήθελε να συνεχίσει η ίδια, ποσοστό που σχηματοποιεί τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, ο οποίος επαληθεύεται και από μία σειρά άλλων δεικτών, όπως οι απαντήσεις στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπου η κυβερνητική παράταξη καταγράφει ποσοστό 28,1%, μακριά απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Επίσης, το 65,2% του συνόλου θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση έναντι 33,8% που πιστεύει ότι πορεύεται προς τη σωστή, με τις απαντήσεις να έχουν σαφέστατη κομματική συσχέτιση, αφού θετικά κρίνουν την πορεία της χώρας το 79,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και αρνητικά σε ποσοστά άνω του 80% οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων.
Επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης είδε το 50,4% του πληθυσμού, ενώ στασιμότητα σε σχέση με το περασμένο εξάμηνο βλέπει το 42,4%. Αντίστοιχα τα ποσοστά και για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας με τον δείκτη όμως της βελτίωσης να βρίσκεται στο 15,1% σε διπλάσιο ποσοστό από την προσωπική οικονομική κατάσταση. Και σε αυτές τις ερωτήσεις οι απαντήσεις έχουν σαφέστατο ιδεολογικό και κομματικό πρόσημο.
Το 32,9% κρίνει θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης έναντι 67%, με τους τομείς του κυβερνητικού έργου που σημειώνουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις να είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με 57,4%, η εθνική άμυνα με 48,3%, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων με 38,5% και η εξωτερική πολιτική με 36,3%.
Στον αντίποδα, χαμηλή βαθμολογία για την κυβέρνηση από τους πολίτες για το ζήτημα της ακρίβειας με 14,2%, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας με 17,6%, στο φορολογικό με 23%, στο μεταναστευτικό με 23,4% και στα θέματα της λειτουργίας της δικαιοσύνης με 23,8%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση για το είδος της επόμενης κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες, με το εκλογικό σώμα να εμφανίζεται απολύτως διχασμένο, αφού το 47,9% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας και το 48,1% αυτοδύναμη ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες.