Η Σιέρα Λεόνε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων της mpox (ευλογιάς των πιθήκων), τα οποία ανήλθαν σε 177 μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια εξετάσεων σε νοικοκυριά ανθρώπων που υπήρχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές χθες Κυριακή.
Η χώρα της δυτικής Αφρικής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τη δημόσια υγεία τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της mpox, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμοι οι πόροι που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί η δυνητικά θανατηφόρα ιογενής νόσος.
Ομάδες του υγειονομικού προσωπικού «εντόπισαν σχεδόν εκατό κρούσματα την ημέρα (σ.σ. την Παρασκευή και το Σάββατο) αφού ψάξαμε τα σπίτια ανθρώπων που υπήρχαν υποψίες πως είχαν μολυνθεί από τον ιό. Καταγράψαμε 177 κρούσματα», δήλωσε προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αμάντα Κλέμενς, υπεύθυνη για την κοινωνική κινητοποίηση στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού.
Η πρωτεύουσα Φριτάουν μετά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της mpox που έχουν καταγραφτεί αφότου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Η χώρα έχει αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου από την αρχή του μήνα, αφού παρέλαβε 61.000 δόσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες της υγείας», δήλωσε ο Ντέσμοντ Μάαντα Κανγκμπάι, επικεφαλής του προγράμματος ανοσοποίησης στο υπουργείο Υγείας.
Η mpox, που προκαλείται από ιό της ίδιας οικογένειας με αυτόν της ευλογιάς, εκδηλώνεται κυρίως με πυρετό, μυαλγίες και χαρακτηριστικά εξανθήματα.
Ο ιός, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη σημερινή ΛΔ Κονγκό το 1970, παρέμενε για χρόνια περιορισμένη σε περίπου δέκα αφρικανικά κράτη.
Άρχισε το 2022 να εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο ιός δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ πριν.
Ο ΠΟΥ κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού το 2024 για την επιδημία mpox.
Η Σιέρα Λεόνε ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα την περίοδο κατά την οποία μαινόταν η επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, πριν από δέκα χρόνια. Η επιδημία εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους στη χώρα, από τους οποίους το 7% ήταν μέλη του υγειονομικού προσωπικού, την περίοδο από το 2014 ως το 2016.
ΠΗΓΗ ygeiamou.gr