Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για το «Αρχαίο ελληνικό θέατρο και την πρόσληψή του» διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στο θέατρο Μπάρρυ (Σανταρόζα 7 & Καρόλου) εκδήλωση, κατά
την οποία θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη η παράσταση του σατυρικού δράματος του Σοφοκλή Ι χ ν ε υ τ έ ς σε σκηνοθεσία του διεθνώς γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2021 στην Επίδαυρο και στη συνέχεια στη Ζήρεια, στο αρχαίο όρος της Κυλλήνης, όπου διαδραματίζεται το έργο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί η παράσταση στη Ζήρεια, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του site specific (όπως είναι ο τεχνικός όρος) χαρακτήρα της.
Για την παράσταση των Ιχνευτών θα μιλήσουν η Αν. Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Αρβανίτη και το μέλος ΕΕΠ Δρ. Βίκυ Μαντέλη. Στο τέλος θα μιλήσει για την παράσταση ο Μιχ. Μαρμαρινός και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία, Υποκριτική και Θέατρο. Το 1983 ίδρυσε το σχήμα «διπλούς Έρως, εταιρεία Θεάτρου», το οποίο μέσα από μια αδιάκοπη σειρά εσωτερικών διαμορφώσεων και μεταμορφώσεων, μετονομάσθηκε σε Theseum Ensemble. Έκτοτε, και σε διάστημα τριάντα ετών, πολλές παραστάσεις δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στη Volksbühne στη Rosa-Luxemburg-Platz του Βερολίνου, στο
Tumanishvili Teater στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στο Wrocławski Teatr Współczesny στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, αλλά και στην Comédie-Française του Παρισιού.
Εργάστηκε επίσης ως σκηνοθέτης ή υπήρξε προσκεκλημένος σε φεστιβάλ διαφόρων χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισπανία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία και Σερβία.
Επιπλέον, έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συνεργάστηκε σε διεθνείς συμπαραγωγές με τον Albrecht Hirche, τον Heiner Goebbels, τους Rimini Protokoll, τη VeenFabriek της Ολλανδίας, τον Paul Koek, όπως και με το θέατρο ΝΟ της Ιαπωνίας Νέκυια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Το 2023 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».
Έχει διδάξει επί αρκετά έτη παλαιότερα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από το 2006 έως το 2024 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Οι πιο σημαντικές παραστάσεις που στηρίζονται στην άποψη του για τη “Σκηνοθεσία ως δραματουργία”: 1997: “Ρομαντισμός”, 2002: “Εθνικός Ύμνος” (Βραβείο
κριτικών καλύτερης παράστασης – καλύτερης σκηνοθεσίας 2002), 2004: “Ρομέο + Ιουλιέτα”, 2008: “Στάλιν” (ειδικό βραβείο first guest performance prize by the German Federal Agency for Civic Education), 2009: “Βίοι (ζωές) Αγίων”, 2015: “Nostoi”.
Σημαντικές παραστάσεις θεατρικών και λογοτεχνικών έργων: 1987: “Στρίντμπεργκ”, 1993: H. Müller “Die Hamletmaschine”, Ευριπίδη “Μήδεια”, 1994: “Camera degli sposi”, 1996: Β. Strauss “Φάρσα Κάλντεγουέι”, 1998: Shakespeare “Άμλετ”, Σοφοκλή “Ηλέκτρα”, 2000: Αισχύλου “Αγαμέμνων”, 2007-2009: Δ. Δημητριάδη “Πεθαίνω σαν χώρα”, 2009: Σ. Βυσπιάνσκι “Acropolis”, 2011: Ευριπίδη “Ηρακλής”, 2012: Shakespeare “Romeo + Juliet”, 2012-2013: Δ. Δημητριάδη “Insenso”, Shakespeare “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”, 2013-2014: Racine “Phedre” (Commedie Francaise, Παρίσι) 2014: Goethe “Φάουστ Ι”, Θεσσαλονίκη), 2015: “Νο – Nέκυα”
(ραψωδία λ, Ομήρου Οδύσσεια), 2016: Αριστοφάνη “Λυσιστράτη”, 2017: Μολιέρου “Δόν Ζουάν”.
Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις:
Βραβείο Κουν καλύτερης Σκηνοθεσίας και Παράστασης για το έργο “Εθνικός
Ύμνος”
Η παράσταση ΚΛΙΜΑΞ του Jean Genet επελέγη για να εκπροσωπήσει την
Ελλάδα στην 3η Biennale ’87 Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου στη Βαρκελώνη της
Ισπανίας
Βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την παράσταση “Στη Σκιά του Μάρτ” του
Στίνγκ Ντάγκερμαν, Απλό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.
Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ιθάκης για την παράσταση “Η κυρία των
δυνάμεων” του Πλούταρχου Καϊταρτζή με τον θίασο Αμόρε.
Τιμητική διακρίση του παγκόσμιου φεστιβάλ Fundateneo Festival International
de Teatro de Caracas για την παράσταση “Αγαμέμνων, The Ghost Sonata”,
Καράκας, Βενεζουέλα.
Ειδικό βραβείο guest performer prize by the German Federal Agency for Civic
Education, για την παράσταση “Στάλιν, μια συζήτηση για το (Νεο)Ελληνικό
Θέατρο” στο πλαίσιο του φεστιβάλ ECHT! 7. POLITIK IM FREIEN
THEATER, Staat Theater Köln, Κολωνία, Γερμανία, 2008
Τιμητική διάκριση καλύτερης παράστασης και βραβείο διδασκαλίας και
υποκριτικής στην παράσταση Ρομέο και Ιουλιέτα, Teatr Michail Tumanishvili,
Τιφλίδα, Γεωργία, Ιούνιος 2014
Μεγάλο Βραβείο σκηνοθεσίας θεάτρου Michail Tumanishvili για τα έργα του
Medea Material, Εθνικός Ύμνος και Ρομέο και Ιουλιέτα. Teatr Michail
Tumanishvili, Τιφλίδα, Γεωργία, φθινόπωρο 2014.
Βραβείο καλύτερης Παράστασης Αρχαίου Δράματος ΝΟ – ΝΕΚΥΑ, Ιαπωνία,
Επιδαυρος 2015.
Στον Μιχ. Μαρμαρινό έχει απονεμηθεί το Βραβείο Αριστείας / Excellence του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2020), ενώ επίσης έχει χριστεί Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.