Καλοκαίρι. Παραλία. Φαγητό κάτω από τον ήλιο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να απολαμβάνουμε τον ήλιο, τη θάλασσα και ένα καλά προετοιμασμένο σνακ δίπλα στη κύμα. Όμως, μαζί με την απόλαυση, υπάρχει και μια πολύ σοβαρή ανησυχία: η ασφάλεια των τροφίμων. Η ζέστη, η απουσία ψυγείου και η έλλειψη των βασικών συνθηκών υγιεινής μπορεί να κάνουν τα αγαπημένα μας φαγητά επικίνδυνα και να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Ποιες είναι οι βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε για να απολαύσουμε το φαγητό μας χωρίς άγχος; Ο Edward Fox, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria, σε άρθρο του στο The Conversation, προτείνει να ακολουθήσουμε 6 απλά βήματα, για να διατηρήσουμε τα φαγητά ασφαλή και να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Διατηρούμε τα κρύα τρόφιμα, κρύα
Για να εξασφαλίσουμε ότι η θερμοκρασία παραμένει σωστή, χρησιμοποιούμε παγοκύστες ή ακόμα και παγωμένα μπουκάλια νερού. Η καλύτερη μέθοδος είναι να μην εκθέσουμε το φαγητό από το ψυγείο στη ζέστη πριν το σερβίρουμε, έτσι ώστε να αποφευχθεί η γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Ακόμα και αν έχουμε λάβει όλες τις προφυλάξεις για την ασφαλή συντήρηση του φαγητού, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ιδίως τις ζεστές μέρες. Τα ευαίσθητα τρόφιμα, όπως τα κρέατα, τα τυριά και τα αυγά, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ωρών από τη στιγμή που τα βγάλατε από το ψυγείο.
Σε πιο ήπιες θερμοκρασίες, μπορείτε να τα αφήσετε για έως και τέσσερις ώρες, αλλά πέρα από αυτό το όριο, η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη και θα πρέπει να πεταχτούν. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να μην αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και να χαλάσουν τις όμορφες στιγμές στην παραλία.
Πλένουμε τα χέρια μας
Η σωστή υγιεινή χεριών είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εξορμήσεων στην παραλία, μπορεί να αγγίξουμε την άμμο, βρώμικα αντικείμενα, βράχους ή ακόμα και ζώα. Γι’ αυτό, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών πριν από το φαγητό και φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας καλά με σαπούνι και νερό, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Καλύπτουμε το φαγητό
Μια από τις κύριες αιτίες της μόλυνσης των τροφίμων είναι οι μύγες και τα έντομα, καθώς μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια από μολυσμένες επιφάνειες στα φαγητά μας. Προστατεύουμε το φαγητό από τα μικρόβια καλύπτοντάς το με καθαρές πετσέτες ή αλουμινόχαρτο και χρησιμοποιώντας σφραγισμένα δοχεία για να το φυλάξουμε. «Ακόμα και ο αθώος αέρας της παραλίας μπορεί να κάνει κακό στο φαγητό σας, γι’ αυτό μην αφήνετε τα σνακ σας εκτεθειμένα» συμβουλεύει ο ειδικός.
Προετοιμάζουμε σωστά τα φρέσκα υλικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συχνά τα αγαπημένα σνακ στην παραλία, όμως αν δεν τα πλύνουμε σωστά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία. «Πριν τα συσκευάσετε, φροντίστε να τα πλύνετε σχολαστικά και να χρησιμοποιείτε καθαρά μαχαιροπήρουνα και σκεύη. Ακόμα και τα προ-πλυμένα λαχανικά καλό είναι να τα ξεπλύνετε ξανά πριν τα καταναλώσετε, για να απομακρύνετε τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς που μπορεί να τα επιβαρύνουν» τονίζει.
Κρατάμε τα σκεύη καθαρά
Στην παραλία, η χαλάρωση και η απόλαυση του φαγητού μπορεί να μας κάνει να παραβλέψουμε την καθαριότητα των σκευών και των πιάτων. Όμως, τα βρώμικα σκεύη μπορεί να μετατραπούν σε κρυφές εστίες μικροβίων. «Φροντίστε να έχετε πάντα αρκετά καθαρά πιάτα, κουτάλια και σκεύη για κάθε γεύμα. Αποφύγετε να τα ακουμπάτε σε τραπέζια ή στην άμμο και για κάθε καινούργιο πιάτο φαγητού, χρησιμοποιήστε πάντα καθαρό σκεύος για να διασφαλίσετε την υγιεινή του γεύματος» σημειώνει.
ΠΗΓΗ newsit.gr