Μετά το damage control από τις συνομιλίες στην δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έφτασε μέχρι το “αποτύχαμε” του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τώρα την τιμωρία όσων καταχράστηκαν χρήματα που δεν τα δικαιούνταν και μάλιστα γρήγορα.
Ο χρόνος τρέχει, οι επόμενες επιδοτήσεις πληρώνονται τον Οκτώβριο και άλλα λάθη δεν συγχωρούνται. Ει δυνατόν πριν από αυτές τις πληρωμές του Φθινοπώρου η κυβέρνηση θέλει να έχει επιβάλλει τα διοικητικά πρόστιμα με τα οποία οι επιτήδειοι έβαλαν στην τσέπη χρήματα που δεν έπρεπε να πάρουν.
Η ΑΑΔΕ με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, οι υπηρεσίες του οποίου θα ενσωματωθούν στην ΑΑΔΕ, αναλαμβάνουν να κάνουν τις διασταυρώσεις και να ζητήσουν πίσω ο,τι έχει κλαπεί.
“Πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια” είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πριν έρθει στο φως η δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ήδη κάνει το βήμα να εντάξει τον οργανισμό στην ΑΑΔΕ, αφού δεν κατάφερε να διαχειριστεί μόνος του και ορθά τα κοινοτικά κονδύλια.
Παίζοντας άμυνα αλλά με αυστηρό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα στους υπουργούς του ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν άλλο ανεκτές. ” Οι πολίτες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε” είπε, γνωρίζοντας ότι αυτή η υπόθεση κάνει κακο στο ευρωπαϊκό προφίλ της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου.
Οι φήμες και η διάψευση
Ο διάλογος στη δικογραφία με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Κελα αλλά και οι αναφορές στο όνομα του νυν υπουργού Κλιματικής κρίσης Γιάννη Κεφαλογιάννη φούντωσαν χθες μια φημολογία περι παραιτήσεων τους, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν νωρίς από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μιλώντας στον real fm, ο Παύλος Μαρινάκης έκλεισε γρήγορα το κεφάλαιο αυτό για να μην σέρνεται, κάνοντας περισσότερο κακο στην κυβέρνηση.
“Δεν θα έχουμε άλλες παραιτήσεις υπουργών” είπε, ενώ σχολιάζοντας τη στάση των προέδρων άλλων κομμάτων, τόνισε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. “Υπάρχει μεγάλη υποκρισία από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, συκοφαντίες, και υποκριτική λογική από κόμματα του 3% με αμετάκλητα καταδικασμένους. Δεν είναι λογικό ο πρόεδρος του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων υπουργών από το Ειδικό Δικαστήριο, που εξελέγη μέσα από νυχτερινό κέντρο και δημοσκοπικά έχει φτάσει στο 3%, να λέει τον Πρωθυπουργό απονομιμοποιημένο.
Δεν είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να “πέφτει από τα σύννεφα” όταν ακούει διαλόγους για ρουσφέτια; Ή να “πέφτει από τα σύννεφα” για τις αγροτικές επιδοτήσεις”.
Η περίπτωση Κεφαλογιάννη
Ειδικά για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, σύμφωνα με κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, ο ίδιος δεν καταγράφεται σε καμία συνομιλία και όπου αναφέρεται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου προσπαθούσαν να τον προσεγγίσουν, αλλά έτρωγαν… πόρτα.
Μάλιστα, κάποιοι στους επίμαχος διαλόγους εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την στάση του Γιάννη Κεφαλογιάννη , ο οποιος δεν… έπεσε στην παγίδα της ψηφοθηριας στον νομό Ρεθύμνου, όπου κατεβαίνει βουλευτής.
“Ακόμα και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ρητά ότι δεν τον πήρε ποτέ ο Κεφαλογιάννης για να σταματήσουν οι έλεγχοι” υποστηρίζει κυβερνητική πηγή, σημαίνοντας ότι “ολα αυτά προκύπτουν και από τα εκλογικά αποτελέσματα του 2023 στο ορεινό Ρέθυμνο, όπου πρώτο ήταν το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στα Ζωνιανα ,τον Μάιο, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. “Αλλοι…αγόρασαν εκλογική επιρροή στην περιοχή και όχι η Νέα Δημοκρατία” σημειώνει η ίδια πηγή.