Αίσθηση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε η κυβέρνηση της Τρίπολης στον ΟΗΕ από τις 20 Ιουνίου 2025, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο την τουρκολιβική συμφωνία του 2019, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Η επίσημη κοινοποίηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών συνιστά ξεκάθαρη επιβεβαίωση της συντονισμένης στρατηγικής Τουρκίας και Λιβύης να εδραιώσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο που είχαν υπογράψει το 2019. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι η Λιβύη «σέβεται τη μέση γραμμή», οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως όχι μόνο δεν σέβεται αλλά και εργαλειοποιεί το διεθνές δίκαιο για να διεκδικήσει ελληνική θαλάσσια κυριαρχία.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σύμφωνα με πλήθος νομικών και εμπειρογνωμόνων, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα καθώς παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και αγνοεί πλήρως την επήρεια των ελληνικών νησιών, γεγονός που προσδίδει χαρακτήρα πρόκλησης στη σημερινή κίνηση.
Ηχηρή παρέμβαση του Δημήτρη Μάντζου
Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να χαϊδεύει αυτιά και να πει καθαρά στους πολίτες τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, από την τουρκολιβυκή πρόκληση».
Ο κ. Μάντζος επεσήμανε πως «η πολιτική του εφησυχασμού και των “ψιθύρων” στην εξωτερική πολιτική έχει αποτύχει», καλώντας για άμεση διπλωματική και νομική αντίδραση σε όλα τα διεθνή fora.
Απαιτείται άμεση και αποφασιστική απάντηση
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται πλέον να λάβει ξεκάθαρη θέση, όχι μόνο με διπλωματικά διαβήματα αλλά και με την πλήρη ενεργοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη ζώνη της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.
Η παρούσα συγκυρία απαιτεί άμεση και αποφασιστική απάντηση, καθώς η απουσία αντίδρασης ή η προσχηματική διπλωματική ρητορική κινδυνεύουν να εκληφθούν ως αδυναμία ή αποδοχή τετελεσμένων. Επιπλέον, αναδεικνύεται η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών, ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί ξανά μπροστά σε χάρτες που σχεδιάζονται χωρίς τη συμμετοχή της.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωση ή διάβημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει τη διπλωματική της αντίδραση σε επίπεδο ΟΗΕ.