Ο Ιπποκράτης ήταν εκείνος που εισήγαγε τον όρο «άσθμα» στην Ιπποκρατική Συλλογή και πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, καθιερώθηκε η πρώτη Τρίτη κάθε Μαΐου ως η Παγκόσμια Ημέρα Βρογχικού Άσθματος από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα. Για το 2025, το φετινό μήνυμα υγείας από την Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα (GINA) είναι «Να καταστήσουμε τις εισπνεόμενες θεραπείες προσβάσιμες για όλους», αναδεικνύοντας τις ανισότητες στην ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες για το άσθμα, ιδιαίτερα σε χώρες όπου το κόστος ή η έλλειψη διαθεσιμότητας των εισπνεόμενων φαρμάκων οδηγεί σε κακή διαχείριση της νόσου και αυξημένη θνησιμότητα.
Λόγω της πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, το βρογχικό άσθμα δύναται να επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, ενώ ωθεί την ιατρική κοινότητα σε χάραξη στρατηγικών Δημόσιας Υγείας με σκοπό την ορθή ενημέρωση του ευρύ κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.
Στην Ελλάδα, περίπου σε ποσοστό 9% πάσχουν από άσθμα (900.000 ενήλικες και παιδιά), ενώ στο 3% παρουσιάζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου. Η πάθηση θεωρείται μία από τις συνηθέστερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και η συνηθέστερη χρόνια αναπνευστική νόσος στα παιδιά παγκοσμίως.
Οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ατοπία, τα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, το παθητικό/ενεργό κάπνισμα, οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, τα γενετικά προδιαθεσικά αίτια, καθώς η έκθεση σε εκλυτικούς περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς παράγοντες.
Τα κλινικά συμπτώματα αποτελούνται κυρίως από δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, μη παραγωγικό βήχα ή βήχα κατά την άσκηση, κατά τις νυχτερινές ή πρωινές ώρες και μπορούν να παρουσιάσουν διαστήματα υφέσεων και εξάρσεων με εποχική κατανομή. Η έξαρση των συμπτωμάτων ονομάζεται παρόξυνση και απαιτεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.