ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ,
Συνδικαλιστή ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Πολύτεκνου και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ,
Εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ».
Εξοργίζομαι με το Ψεύδος νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και προσπαθούν, είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεολογική θεώρηση να δικαιολογήσουν τα πεπραγμένα τους.
Και αναφέρομαι στην τελευταία συνέντευξη του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων σε τοπική εφημερίδα, σχετικά με την πρόσφατη πυρκαγιά στη Γηροκομείο.
Επικαλέστηκε για άλλη μια φορά, την έλλειψη προσωπικού και κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, μετά την παραχώρηση από μέρους του Κράτους αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ας μιλήσουμε λοιπόν με την γλώσσα της Αλήθειας και όχι της κομματικής προπαγάνδας.
Είναι ο κάθε Δήμος συνέχεια του Κράτους Ναι ή Όχι;
Εγώ πιστεύω πως ναι. Άλλωστε βρίσκεται πιο άμεσα δίπλα στον πολίτη σε σχέση με το κεντρικό κράτος.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για ένα ζήτημα από τα πολλά που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας, σε σχέση με τις υποχρεώσεις πολιτών και Δήμου, τον Καθαρισμό Οικοπέδων.
Το Κράτος μεταβίβασε την αρμοδιότητα ελέγχου, επιβολής ποινών και καθαρισμού των οικοπέδων εντός των ορίων του εκάστοτε Δήμου, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας.
Τι οφείλει να κάνει ο κάθε Δήμος.
Να ελέγξει εάν μέχρι τα τέλη Απριλίου έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα και στις περιπτώσεις που δεν έχουν οι ιδιοκτήτες προχωρήσει στον καθαρισμό, να σταλεί επιστολή εντός δέκα ημερών να συμμορφωθούν στην κείμενη νομοθεσία, διαφορετικά να προβούν στην επιβολή των αναλογούντων προστίμων που ανέρχεται σε 0,50€ το τετραγωνικό μέτρο και τον καθαρισμό τους από το Δήμο.
Για τον καθαρισμό από τον Δήμο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει ακόμη και με αναγκαστική είσπραξη μέσω της εφορίας, το επιβληθέν πρόστιμο, τις δαπάνες καθαρισμού και μεταφοράς των απομακρυσμένων υλικών.
Δηλαδή σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτά αποτελούν έσοδα για το ταμείο του κάθε Δήμου που δυστυχώς οι Δήμοι, για πολιτικούς λόγους δεν θέλουν να εφαρμόσουν.
Ευλόγα θα μπορούσε ο κύριος Αναστασίου να δικαιολογηθεί ότι δεν έχουμε το αναγκαίο προσωπικό, να προβούμε στους απαιτούμενους ελέγχους ανά γειτονιά και να εντοπίσουμε του ιδιοκτήτες δικαιούχους.
Απάντηση.
Κύριε Αναστασίου ποιος ο ρόλος των Εκπολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, εάν δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση του Δήμου για τη ζώνη ευθύνη τους, σχετικά με ποια οικόπεδα είναι ακαθάριστα και σε ποιόν ανήκουν ιδιοκτησιακά;
Το πράξατε και δεν ανταποκρίθηκαν;
Θα μπορούσατε επίσης να επικαλεστεί ότι δεν γνωρίζετε τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Ερώτημα. Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ο Δήμος Πατρέων δεν κάνει διασταύρωση στοιχείων με το κτηματολόγιο, Άρα δεν εισπράττει το αναλογούντα Τ.Α.Π. από τα οικόπεδα και έχουμε απώλεια εσόδων από τα ταμεία;
Εύκολα λοιπόν θα πούμε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους, δηλαδή ο έλεγχος, ο καθαρισμός και τα έσοδα από πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη αυτή.
Διότι οι Δήμοι απέτυχαν.
Γιατί οι Δήμοι, όπως και η Πάτρα, δεν καθαρίζουν ούτε τα δικά τους οικόπεδα, θα ασχοληθούν με τις άλλες ιδιοκτησίες.
Ναι το κράτος θα μπορούσε να επανασυστήσει την Αγροφυλακή ως Αστυνομία Πρασίνου, για να ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πυρασφάλεια και την επιβολή των αναλογούντων προστίμων στου παραβάτες.
Όσο για το καθαρισμό των οικοπέδων θα μπορούσε να προσχωρήσει σύναψη σύμβασης με ιδιώτες εργολάβους, για το παραπάνω έργο της αποξήλωσης και του καθαρισμού.
Άλλωστε και ο Δήμος Πατρέων κάτι ανάλογο έχει πράξει για τα σχολικά προαύλια.
Το ερώτημα είναι ποια η άποψη του Κ.Κ.Ε., των στελεχών του και της Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Υποκρισίας, σε τυχόν επανασύσταση της Αστυνομίας Περιβάλλοντος;
Γνωστή. Αν αναζητήσουμε τις τοποθετήσεις στη Βουλή και τις ανακοινώσεις τον Ιούλιο του 2005, θα διαπιστώσουμε την αντίθετη άποψη.
Σήμερα όμως, μπροστά στην Κλιματολογική Κρίση που όλοι επικαλούνται, αλλά και στην ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να υλοποιήσει και να εφαρμόσει πλήρως ένα σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οφείλουμε να εξετάσουμε τη σύσταση σώματος της «Αστυνομίας Πρασίνου».
Ενός Σώματος που θα υπάγεται οργανικά στην εκάστοτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Όσον αφορά σχετικά με τα κονδύλια που δίνονται για έργα πυρασφάλειας από το κράτος, δηλαδή για διάνοιξη ζωνών και καθαρισμό των υπαρχόντων, την τοποθέτηση δεξαμενών, κ.α., θα ρωτούσα την Δημοτική Αρχή.
Άλλοι Δήμοι, κατέθεσαν μελέτες και χρηματοδοτήθηκαν από το πράσινο ταμείο, για μέτρα Πυρασφάλειας εντός των Αστικών Δασών.
Ο Δήμος Πάτρας για ποια έργα κατέθεσε μελέτες χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο;
Μήπως για την τοποθέτηση των θέσεων φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανάπλαση πλατειών, αφήνοντας στο έλεος της φωτιάς τα αστικά μας Δάση, με το γνωστό πλέον αποτέλεσμα στο δάσος του Γηροκομείου.
Άλλοι Δήμοι τοποθετούσαν ανοικτού τύπου δεξαμενές πυρασφάλειας, εντός των δασών, για πρόληψη και περιορισμού τυχόν πυρκαγιάς, στην Πάτρα τα Πυροσβεστικά έφευγαν για ανεφοδιασμό μέσα από τα στενά της Αρόης.
Πυροσβεστικά;
Μα τα οδηγούν δυνάμεις καταστολής.
Εμείς θέλουμε Ραντιστές με ψεκαστήρες.
Το νέο σώμα κατάσβεσης των πυρκαγιών.