Η θανατηφόρα ζέστη και οι καύσωνες είναι η νέα κλιματική πραγματικότητα της Ευρώπης, προειδοποιούν οι ειδικοί και περίπου 4.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν τις επόμενες τρεις ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με ένα νέο τρομακτικό σενάριο.
Ένας εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση τη Δευτέρα, ζητώντας περισσότερη δράση για να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες «περιττοί και σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμοι θάνατοι». Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει την ακραία ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς και χιλιάδες επιπλέον θάνατοι προβλέπονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Νότια Ευρώπη βιωνει για μία ακόμη φορά πρωτοφανή καύσωνα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Ουέλβα της Ισπανίας – ένα νέο εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο και τους 46,6 στη Μόρα της Πορτογαλίας.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν επίσης καύσωνες, μαζί με πυρκαγιές και θύματα.
Στην Ισπανία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα. Ένας τουρίστας πέθανε από θερμοπληξία στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, ενώ στη Βαρκελώνη, μια γυναίκα πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση της βάρδιάς της ως οδοκαθαρίστρια το Σάββατο. Χθες οι πυροσβέστες βρήκαν δύο πτώματα μετά από πυρκαγιά στην πόλη Κόσκο, στα βορειοανατολικά της χώρας
Με φόντο τους φονικούς καύσωνες, ένας εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση τη Δευτέρα, ζητώντας περισσότερη δράση για να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες «περιττοί και σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμοι θάνατοι». «Δεν τίθεται πλέον ζήτημα αν θα έχουμε καύσωνα, αλλά πόσους θα βιώσουμε φέτος και πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε η Mαρισόλ Ιγκλέσιας Γκονζάλες, τεχνική υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στον ΠΟΥ στη Βόννη.
Όσο για το πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο, ο Πιερ Μασελο, στατιστικολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε στο POLITICO ότι αυτός ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 4.500 επιπλέον θανάτους μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου. Οι χώρες που είναι πιθανό να βιώσουν τα υψηλότερα ποσοστά υπερβολικής θνησιμότητας είναι η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, είπε. «Οι χειρότερες ημέρες πιθανότατα θα είναι [Τρίτη] και η Τετάρτη».
Ο καύσωνας στοιχίζει περισσότερες από 175.000 ζωές στην περιοχή της Ευρώπης που καλύπτει ο ΠΟΥ – και εκτείνεται από την Ισλανδία έως τη Ρωσία – κάθε χρόνο. Μια σημαντική μελέτη που συνυπέγραψε ο Μασελό και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η οποία κάλυψε 854 ευρωπαϊκές πόλεις, προειδοποίησε ότι οι θάνατοι από καύσωνα θα αυξηθούν απότομα εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στην σημαντική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο ΠΟΥ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, σημαίνει ότι τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο συχνά, επικίνδυνα και έντονα, οδηγώντας σε πιο σοβαρές ασθένειες και θανάτους.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ισπανικών πόλεων έχουν λάβει προειδοποιήσεις για κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet. Ένας εκπρόσωπός της δήλωσε ότι αναμένεται έντονη ζέστη σε όλη τη χώρα μέχρι τις 3 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, συναγερμοί για καύσωνα ισχύουν επίσης στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση από πυρκαγιές που έχουν σαρώσει παράκτιες πόλεις κοντά στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στην Τουρκία, κυρίως λόγω της ισχυρής πυρκαγιάς κοντά στη Σμύρνη. Στην Αλβανία, αναφέρθηκαν 26 πυρκαγιές μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ενώ στη Σερβία, οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η περασμένη Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές τον 19ο αιώνα.
Ο ΠΟΥ έχει συμβουλεύσει τους πολίτες να παραμένουν ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν τη μεσημεριανή ζέστη και να διατηρούν τα σπίτια τους δροσερά, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών, των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί, δήλωσε ο Yglesias Gonzalez, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τη διαχείριση των καυσώνων όταν χτυπούν, αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία, δήλωσε ο ΠΟΥ. Σε μια έρευνα του 2022, μόνο 21 από τις 57 χώρες στην περιοχή Ευρώπης του ΠΟΥ ανέφεραν ότι διαθέτουν εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία από τη ζέστη. Από αυτές, οι 14 ήταν στην ΕΕ.
Από τις βασικές συστάσεις του ΠΟΥ, οι πιο συχνά εφαρμοζόμενες είναι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και οι εκστρατείες επικοινωνίας. Ωστόσο, οι χώρες υστερούν στην προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους και στην πρόληψη της έκθεσης στη θερμότητα μέσω καλύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού, δήλωσε η Γκονζάλες. Ο ΠΟΥ θα εκδώσει νέες ενημερωμένες οδηγίες για τις κυβερνήσεις τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για στρατηγικές «ψύξης με επίκεντρο τον άνθρωπο» σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο για την προστασία των ανθρώπων από τη θερμότητα, πρόσθεσε.