Σε λίγες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με στόχο τη βελτίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την εμπέδωση εμπιστοσύνης, ώστε Αθήνα και Άγκυρα να κάνουν ένα βήμα -στη συνέχεια- για την επίλυση των πιο δύσκολων διαφορών τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το στίγμα του, μιλώντας χθες στην Καθημερινή, προσφωνώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη “φίλο” και ξεχνώντας το “θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά”, αλλά και με… προτάσεις, αφού όπως είπε, προτιμότερο θα ήταν οι διαφορές μας να τεθούν συνολικά και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο, καθώς είναι θέματα “αλληλένδετα”.
Μάλιστα, διαμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να συνομιλούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων, αφού ως γείτονες, αναπνέουν τον ίδιο αέρα.
Συμφωνίες που θα εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη
Στο πλαίσιο της καλλιέργειας της θετικής ατζέντας, οι υπουργοί των δυο χωρών θα υπογράψουν σήμερα μια σειρά συμφωνιών, για τη βελτίωση του κλίματος με στόχο την διατήρηση των ήρεμων νερών.
Μία από τις πιο εμβληματικές συμφωνίες αφορά το μεταναστευτικό, όπου θα φανεί στην πράξη η βούληση για ηρεμία στο Αιγαίο. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανταλλαγή ανδρών του Λιμενικού, ένας Έλληνας στη Σμύρνη και ο άλλος στη Μυτιλήνη, ώστε να υπάρχει συνεργασία των δυο πλευρών αλλά και τακτικές συναντήσεις. Ήδη αυτός ο δίαυλος έχει ανοίξει, καθώς υπάρχει ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για τις βάρκες που επιχείρησαν να φύγουν από τα Τουρκικά παράλια και ανακόπηκαν από τους Τούρκους.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα, αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια (σ.σ. μετά και την επίσκεψη του Δημήτρη Καιρίδη στην Τουρκία) ώστε να οριστικοποιηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Συζητήσεις όμως γίνονται και για μία “εύκολη” visa των Τούρκων που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου, η οποία θα έχει 12μηνη ισχύ και θα επιτρέπει παραμονή των τουριστών για 7 ημέρες. Αυτά τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα είναι τα μόνα, καθώς οι δύο πλευρές θα… επικοινωνήσουν και σε θέματα εμπορίου, παιδείας – με ανταλλαγές φοιτητών- ακόμη και σε θέματα πολιτισμού αλλά και ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα αγροτικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας.
Χωρίς Θράκη
Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, το 2017, το οποίο έγινε και τότε στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει να επισκεφεί τη Θράκη, όπως και έγινε. Αυτή τη φορά τέτοιο αίτημα δεν έγινε, γεγονός που εξελείφθη ως προσπάθεια να μην σηκώσει τους τόνους την ώρα που επιχειρείται μία επαναπροσέγγιση με την Αθήνα.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στελέχη του προξενείου Κομοτηνής καθώς και δήμαρχοι να επισκεφθούν την Αθήνα και ειδικότερα την τουρκική πρεσβεία, προκειμένου να συναντηθούν με κάποιον από τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν.