Τους όρους που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει σήμερα, Τετάρτη (28.05.25) το Reuters, με τρεις ρωσικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων να λένε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας στέλνει, παράλληλα, σαφές μήνυμα ότι στην περίπτωση που αυτοί δεν γίνουν δεκτοί θα υπάρξουν ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες.
Σύμφωνα με τις τρεις πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μία «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ προς ανατολάς – κάτι που συνεπάγεται τον επίσημο αποκλεισμό της ένταξης Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
Παράλληλα, η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να είναι ουδέτερη, να αρθούν ορισμένες δυτικές κυρώσεις, να επιλυθεί το ζήτημα του «παγώματος» των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και να προστατευθεί η ρωσόφωνη στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε μία ανώτερη ρωσική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η πρώτη πηγή είπε ότι, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει μία ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή».
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters.
Ο Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθύτερα αίτια» της σύγκρουσης.
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να αποκτήσει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τη Δύση να της δώσει μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση, σύμφωνα με το onalert.gr.
Η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί η Μόσχα. Εκπρόσωπος της 32μελούς συμμαχίας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters.
Το Reuters ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τις οικονομικές στρεβλώσεις στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υψηλών επιτοκίων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η τιμή του πετρελαίου, το θεμέλιο της οικονομίας της Ρωσίας, έχει μειωθεί σταθερά φέτος.
Οι πιέσεις του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δείξει αυξανόμενη απογοήτευση με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας την Τρίτη ότι ο Ρώσος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του σημείωσαν κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Αφού μίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο που θα καθορίσει το περίγραμμα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος της κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία λέει ότι αυτή τη στιγμή συντάσσει τη δική της εκδοχή του μνημονίου και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο καιρό θα πάρει αυτό.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καθυστερεί ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν και έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη, έχει προειδοποιήσει ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν καθυστερήσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Ο Τραμπ υπαινίχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ο Πούτιν είχε «τρελαθεί απολύτως» εξαπολύοντας μια μαζική εναέρια επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη πηγή είπε ότι αν ο Πούτιν έβλεπε μια ευκαιρία τακτικής στο πεδίο της μάχης, θα προωθούνταν περαιτέρω στην Ουκρανία – και ότι το Κρεμλίνο πίστευε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πολεμήσει για χρόνια, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και την οικονομική αιμορραγία που επιβλήθηκαν από τη Δύση.
Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένος να συμβιβαστεί στο εδαφικό και εμμένει στη δημόσια στάση του ότι θέλει το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεκδικούνται από τη Ρωσία.
«Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη θέση του», δήλωσε η δεύτερη πηγή για το ζήτημα του εδαφικού.
ΠΗΓΗ newsit.gr