Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εκπαιδευμένος σκύλος Echo βρήκε το άψυχο σώμα του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι, περιέγραψε ο εκπαιδευτής-συνοδός του.
Ο Ευάγγελος Αλεξανδρής μίλησε στην εκπομπή “Live News” του Mega σχετικά με τον κύκλο των ερευνών που διεξήχθησαν στο Μεσολόγγι και όπως εξήγησε μετά από αίτημα των συγγενών προς την εισαγγελία Μεσολογγίου, διορίστηκε ο ίδιος ορκωτός πραγματογνώμονας ως επικεφαλής της ομάδας “Anubis Coldcase K9” για να συμμετέχει με εκπαιδευμένα σκυλιά στην έρευνα.
“Την πρώτη ένδειξη μού την έδωσε ο σκύλος, 50 μέτρα πριν φθάσω στο οριστικό σημείο. Εκεί ο σκύλος άνοιξε απόσταση από εμένα και σε κάποια φάση άκουσα το ηχητικό, είδα όλες τις σωματικές και κινησιολογικές αντιδράσεις. Στην συνέχεια πήγα στο σημείο και επιβράβευσα το σκύλο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο”.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής ο κύκλος ερευνών της “Anubis Coldcase K9” ολοκληρώθηκε, εφόσον δεν απαιτούνται άλλες ενέργειες που έχουν οριστεί από την Ανακρίτρια ή τον Εισαγγελέα, και κατόπιν θα συνταχθεί μία έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θα είναι μεθοδική και θα αναφέρει ποιος είναι ο λόγος και ποια πράγματα τους οδήγησαν να ψάξουμε την συγκεκριμένη περιοχή.
Υπήρχε βούρκος, πεδίο το οποίο υπήρχε χώμα, στεγνό. Πεδίο το οποίο υπήρχαν δρόμοι, χωματόδρομοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν χαράδρες, ρέματα μεγάλα και λόφοι.
Ειδικά για τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα κι αν ο δυνατός αέρας επηρέασε τον σκύλο απάντησε ο εκπαιδευτής: “Ο δυνατός αέρας καταστρέφει την σωστή πορεία της οσμής και να γίνει ανιχνεύσιμη για τον σκύλο, με αποτέλεσμα να την διασκορπά.
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σκύλους ιχνηλάτες στο δικό μας κράτος, γιατί έχει αποδειχθεί πειραματικά και μετά από 18 χρόνια εμπειρίας που έχω πάνω στο αντικείμενο, ότι χάνονται τα ίχνη μετά από 18 ημέρες. Η δική μας εκπαίδευση βασίζεται στο να ανακαλέσει ο σκύλος στην μνήμη του την ουσία που του έχουμε προσφέρει από πολλή μικρή ηλικία αλλά και να την ξεχωρίσει και να την διαχωρίσει από ζωικά ή οτιδήποτε άλλο.
Η εκπαίδευση ξεκινάει από πολύ νωρίς, από 49 ημερών, με συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια. Σε ειδικό χώρο που έχουμε μόνο το συγκεκριμένο κουτάβι που ξεκινάμε και δεν σταματάει ποτέ”.