Αίτημα για Εθνικό Διάλογο στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος – Επιστολή προς Πρόεδρο Επιτροπής και Υπουργό Παιδείας
Αποφασιστικά στο προσκήνιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση για τη θεσμοθέτηση Εθνικού Απολυτηρίου και την κατάργηση του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων, με στόχο την αυτονόμηση του Λυκείου και την καθιέρωση ενός νέου, αξιοκρατικού τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με επιστολή που απέστειλαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν την άμεση σύγκληση ειδικής συνεδρίασης με αποκλειστικό αντικείμενο τον καθορισμό πλαισίου και διαδικασίας για την έναρξη Εθνικού Διαλόγου γύρω από το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ κοινοποιείται στην Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθώς και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων. Την υπογράφουν οι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν, Νάγια Γρηγοράκου, Ράνια Θρασκιά, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Παπανδρέου, Στέφανος Παραστατίδης και Κατερίνα Σπυριδάκη.
60 χρόνια μετά το 1964 – «Έχει ωριμάσει η συνθήκη» λέει το ΠΑΣΟΚ
Η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μία συγκυρία όπου η δημόσια συζήτηση γύρω από τη χρησιμότητα, τη σκληρότητα και την αποδοτικότητα των Πανελλαδικών έχει ενταθεί. Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι το ισχύον αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1964 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, με κλήρωση θεμάτων και χρήση των πρώτων υπολογιστικών μέσων για την έκδοση αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι σημερινές κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες επιβάλλουν μια νέα μεγάλη τομή, με σκοπό:
την αποκατάσταση του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου,
την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης απέναντι στη φροντιστηριακή υπερεντατικοποίηση,
και τη διαμόρφωση ενός νέου, πιο δίκαιου, ανθρώπινου και σύγχρονου μοντέλου πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, χωρίς εκπτώσεις στο αδιάβλητο και στην αξιολόγηση.
Το κόμμα σημειώνει ότι έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από το 2012, και δηλώνει πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, καθώς η κοινωνική ανάγκη είναι πλέον ώριμη και κοινώς αναγνωρισμένη.
Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Τα βασικά σημεία
Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκονται:
η αυτονόμηση του Λυκείου ως πλήρους και αυτοτελούς βαθμίδας μάθησης και μόρφωσης,
η καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου που θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην αποτίμηση των γνώσεων των μαθητών,
και η κατάργηση του σημερινού συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων, με αντικατάστασή του από ένα νέο σχήμα πανεθνικά οργανωμένων εξετάσεων για την έκδοση του απολυτηρίου, υπό την ευθύνη ανεξάρτητου εξεταστικού φορέα.
Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης τα χρόνια προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος: η στιγμιαία, σκληρή και απάνθρωπη –όπως την αποκάλεσε πρόσφατα και ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης– αξιολόγηση, η απαξίωση του Λυκείου, η κυριαρχία των φροντιστηρίων, η καταπίεση της δημιουργικότητας και το υπέρμετρο άγχος των εφήβων.
Εθνικός Διάλογος με θεσμική βάση
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για θεσμικά κατοχυρωμένο Εθνικό Διάλογο με τη συμμετοχή:
των πολιτικών κομμάτων,
της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας,
και ειδικών επιστημόνων, με στόχο τη διαμόρφωση νομοθετικής πρότασης που θα μπορεί να έχει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αποδοχή.
Η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει και τη στρατηγική του κόμματος να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, στα οποία διατηρεί παραδοσιακά πολιτική υπεροπλία και ιστορική συνέπεια, με σαφείς αναφορές στην εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου.