Ο καφές έχει ευεργετική δράση για τον οργανισμό, καθώς λειτουργεί αντιοξειδωτική και προκαλεί νοητική εξέγερση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Manuel Fernandez, από το Παιδονευρολογικό Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας, η επίδραση του διαφέρει από άτομο σε άτομο.
«Εξαρτάται από το επίπεδο ρύθμισης των εκτελεστικών λειτουργιών. Οι λειτουργίες αυτές, εξηγεί, «είναι εκείνες του νευρικού μας συστήματος που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τις διαδικασίες αυτοελέγχου. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν τον έλεγχο της προσοχής, των κινήσεων, των παρορμήσεων και των συναισθημάτων».
«Θεωρείται ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και, θεωρητικά, καλύτερες επιδόσεις σε διάφορους τομείς της ζωής, είναι εκείνοι που καταφέρνουν να αναπτύξουν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες, ή με άλλα λόγια, εκείνοι των οποίων τα επίπεδα ντοπαμίνης και αδρεναλίνης είναι πιο ισορροπημένα», συμπληρώνει.
Καθώς η καφεΐνη έχει «μιμητική» επίδραση σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, «σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις σωστές ποσότητες και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των γνωστικών και συνολικών επιδόσεών μας».
Πόσους καφέδες την ημέρα μπορούμε να πίνουμε;
Σύμφωνα με τον Manuel Fernandez,«η ελάχιστη ποσότητα θα ήταν περίπου 250cc καφέ, δηλαδή ένα μεγάλο φλιτζάνι, η μέγιστη ποσότητα θα ήταν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα». Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους, τόσο πιο εύκολα ο καφές μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως αίσθημα ταραχής, νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρέμουλο ή προβλήματα συγκέντρωσης».
Δημιουργεί εξάρτηση;
Αν και η καφεΐνη θεωρείται ψυχοδιεγερτικό, είναι απίθανο να δημιουργήσει σε εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά. Αυτό που ισχύει είναι ότι «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη βελτίωση της απόδοσης που παράγει η κατανάλωση καφεΐνης, οπότε αποφασίζουν να διατηρήσουν μια σταθερή πρόσληψη, χωρίς όμως να βιώνουν συμπτώματα στέρησης».