Ο Νάσος Γκαβέλας έκανε μία φοβερή κούρσα στον τελικό των 100 μέτρων Τ11 του στίβου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο αγώνισμα.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, ο Νάσος Γκαβέλας πήγε στο Παρίσι ως παγκόσμιος ρέκορντμαν και βγάζοντας… ψυχή στα τελευταία μέτρα, έφθασε σε μία ιστορική επιτυχία, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας Παραολυμπιονίκης του στίβου, με δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια.
Ο Νάσος Γκαβέλας απέδειξε έτσι, ξανά ότι έχει μάθει να “πολεμάει” από μικρό παιδί και όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τη νίκη του στο Παρίσι “όχι μάγκες δεν τελειώνω τόσο εύκολα”.
Το who is who του Γκαβέλα
Ο Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1999 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το πρώτο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, ενώ το 2017 έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από μικρός όμως, το όνειρό του ήταν να γίνει αθλητής και δεν τον σταμάτησε ούτε το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την όρασή του. Σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο Γκαβέλας άρχισε να μη βλέπει καλά και χρειάστηκε να ενημερώσει τη δασκάλα του στο σχολείο, για να κάνει στη συνέχεια μία σειρά από εξετάσεις.
Η τελική διάγνωση έκανε λόγο για νόσο του Stargardt, η οποία τον ανάγκασε να αλλάξει τη ζωή του, αλλά δεν τον απομάκρυνε από το στόχο του. Ο πρωταθλητισμός συνεχίστηκε και η σκληρή προπόνηση τον οδήγησε σε μία σειρά από επιτυχίες στα 100 μέτρα Τ11 του στίβου.
Η νόσος Stargardt
Η νόσος Stargardt από την οποία πάσχει ο Νάσος Γκαβέλας, είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια των ματιών, η οποία προκαλείται συνήθως από αλλαγές στο γονίδιο ABCA4. Το γονίδιο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α, η οποία και είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν κύτταρα στον αμφιβληστροειδή.
Η νόσος Stargardt οδηγεί σε απώλεια όρασης συνήθως στην παιδική ηλικία, αλλά μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρασή τους αργότερα ως ενήλικες, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία.
Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι τα γκρι, μαύρα ή θολά σημεία στο κέντρο της όρασης, η ευαισθησία στο φως, ο περισσότερος χρόνος που χρειάζονται για να προσαρμοστούν τα μάτια σε φωτεινά και σκοτεινά μέρη, καθώς και η αχρωματοψία.
Οι πρώτες επιτυχίες και το παγκόσμιο ρεκόρ
Ούτε η νόσος Stargardt ήταν πάντως αρκετή για να σταματήσει την πορεία του Νάσου Γκαβέλα προς την κορυφή στον αθλητισμό. Από την πρώτη στιγμή θέλησε να συνεχίσει να “κυνηγάει” το όνειρό του και γρήγορα άρχισε να έχει τις πρώτες επιτυχίες. Μετά από μία σειρά διακρίσεις στην Ελλάδα και τα εθνικά πρωταθλήματα των 100 μέτρων Τ11, ήρθαν και οι διεθνείς διακρίσεις.
Η αρχή έγινε με το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018 στο Βερολίνο της Γερμανίας, όπου έγινε και ο νεότερος πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μέτρα, για να ακολουθήσει και νέα πρωτιά, αυτή τη φορά με πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο επόμενο τουρνουά του 2021 στο Μπιγκόζ της Πολωνίας.