Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα ομάδων δημιουργικής απασχόλησης στα 3 ΚΑΠΗ του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), αποτέλεσμα της συνεργασίας των εργαζομένων του ΚΟΔΗΠ, με τους εθελοντές, αλλά και με φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Η συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ είναι μεγάλη στις ομάδες χορού, γυμναστικής και κατασκευών, όπως και η ζήτηση, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, έχει επανειλημμένα επισημάνει στους αρμόδιους Υπουργούς, την εκρηκτική κατάσταση λόγω της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση.
«Το γεγονός αυτό επιτείνεται από τις αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων μας, των οποίων οι θέσεις μένουν ακάλυπτες. Συνέπεια αυτών είναι οι κοινωνικές δομές, όπως είναι τα ΚΔΑΠ, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠΑμεΑ, τα ΚΑΠΗ και άλλες δομές μας, να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, με κίνδυνο να κλείσουν», είχε τονίσει ο κ. Τουλγαρίδης στην τελευταία επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στο τέλος Ιουλίου και σήμερα τονίζει: «Για την συνεχιζόμενη, αδιέξοδη κατάσταση, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που δεν επιτρέπουν τις μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους και δεν τους επιχορηγούν με τη χρηματοδότηση που τους οφείλουν. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας για μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση».
Αποτέλεσμα αυτού, είναι να αναζητούνται περισσότεροι εθελοντές (γυμναστές και χορωδοί), ώστε να προστεθούν κι άλλες μέρες γυμναστικής, αλλά και να ξεκινήσουν οι χορωδιακές ομάδες, που γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα προηγούμενα δύο χρόνια, με αποκορύφωμα την συμμετοχή στο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Χαλάνδρι το 2022. Έτσι θα ενισχυθούν και οι ομάδες που δημιουργήθηκαν από το προσωπικό του Τμήματος για τα μέλη και των 3 ΚΑΠΗ.
Να σημειωθεί επίσης, ότι στα ΚΑΠΗ λειτουργούν και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τους κοινωνικούς λειτουργούς (συμβουλευτικής, επικοινωνίας, διαχείριση πένθους κ.λπ.), ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης από τις νοσηλεύτριες του τμήματος και θεατρική ομάδα στα δύο από τα τρία ΚΑΠΗ.
Δυστυχώς όμως, η υποστελέχωση του προσωπικού στερεί από τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους τη δυνατότητα για κοινωνικοποίηση, με πρακτικές υγιούς γήρανσης για αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού.