Πράξη έκανε την παραίτησή του από την προεδρική κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε χθες με ανοιχτή επιστολή του την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη, το πρώτο ντιμπέιτ του με τον επίσημο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στην Ατλάντα υπήρξε «αποκαρδιωτικό» ακόμη και για θερμούς υποστηρικτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου, ενώ η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Φιλαδέλφεια και η προεκλογική αναβάθμισή του που ακολούθησε, είχαν καταστήσει σαφές για τους γνώστες των παρασκηνίων εντός του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ πως η υποψηφιότητα Μπάιντεν μετρούσε ήδη αντίστροφα.
Πρόσωπα – κλειδιά
Παρά τις προσωπικές αντιστάσεις του Αμερικανού Προέδρου και του περιβάλλοντός του απέναντι στην ιδέα της παραίτησης από την εκλογική μάχη, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών έδειχναν τις τελευταίες ημέρες την πόρτα της εξόδου από την κούρσα στον άλλοτε Γερουσιαστή από το Ντέλαγουερ. Το ότι οι Μπάρακ Ομπάμα, Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ, δηλαδή τα πλέον «βαριά χαρτιά» των Δημοκρατικών είχαν ταχθεί στο παρασκήνιο υπέρ της αποχώρησης Μπάιντεν, σήμανε από ημερών την πορεία προς την αντικατάστασή του. Και αυτό, γιατί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναδείξει τον Τζο Μπάιντεν ως Αντιπρόεδρο του, «κληροδοτώντας» του ισχυρές δυνάμεις μέσα στο κόμμα, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το πλέον ισχυρό πρόσωπο επιρροής σε όλο το δημοκρατικό κογκρέσο, ενώ ο Γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Τσακ Σούμερ ελέγχει, ως επικεφαλής της Γερουσίας για τους Δημοκρατικούς, το πιο επιδραστικό κομμάτι των στελεχών του κόμματος.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τίτλοι τέλους για τον Αμερικανό Πρόεδρο αναφορικά με την επανεκλογή του είχαν γραφεί από νωρίς, ενώ παρασκηνιακά από μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής του, η οποία θα κριθεί τελικά από το ρεύμα που θα καταφέρει να δημιουργήσει έγκαιρα ο/η διάδοχός του.
Ασθενής από κορωνοϊό και απομονωμένος μες στο ίδιο το κόμμα του, ο Τζο Μπάιντεν επισημοποίησε χθες την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, δίνοντας το «δαχτυλίδι» στην Αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις. Όπως είπε, «η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την περπατησιά για την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Φαβορί η Χάρις
Για τους πιο μυημένους, η πρώτη ομιλία που έκανε η Κάμαλα Χάρις μετά την καραντίνα Μπάιντεν στη Βόρεια Καρολίνα την περασμένη Παρασκευή απέπνεε την αύρα της υποψήφιας Προέδρου, αν και η ίδια ήταν εμφανώς αγχωμένη. Την ίδια στιγμή, η Κάμαλα Χάρις τόσο δημόσια, όσο και στους χορηγούς των Δημοκρατικών είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της καμπάνιας υπό τον Τζο Μπάιντεν, ώστε να μην προκαλέσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου, κατά ορισμένους αναλυτές.
Ταυτόχρονα, μολονότι η παραίτηση του Τζο Μπάιντεν δεν συνεπάγεται την μεταβίβαση του χρίσματος στην Κάμαλα Χάρις ως εν ενεργεία Αντιπρόεδρος, στελέχη των Δημοκρατικών που βρίσκονται κοντά της προετοιμάζουν τις τελευταίες ώρες τον οδικό χάρτη της προεκλογικής της εκστρατείας, με έμφαση στις αμφιλεγόμενες πολιτείες (swing states), αλλά και την κοινότητα των μαύρων ψηφοφόρων.
Το άτυπο επιτελείο που έχει στηθεί, αλλά και οι συνεννοήσεις που υπάρχουν δεν τελούν υπό την έγκριση της Χάρις κατά το NBC, το οποίο μεταδίδει, ωστόσο, πως «η πορεία του Χάρις θα μπορούσε να επικεντρωθεί περισσότερο στην κινητοποίηση μαύρων ψηφοφόρων σε νότιες πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα παρά στη στρατηγική του Μπάιντεν, η οποία περιλαμβάνει την εργασία για το κλείδωμα της Μινεσότα, του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν».
Η ίδια στρατηγική για την σημερινή Αντιπρόεδρο περιλαμβάνει «τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια με την πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους, και εκδηλώσεις σε πολιτείες της μεσοδυτικής πολιτείας όπως το Μίσιγκαν με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον», καταλήγουν.
Βελούδινη μετάβαση
Από το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει το επίσημο κομματικό χρίσμα, κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο, για το οποίο η συντριπτική μερίδα του κόμματος ευελπιστεί να λειτουργήσει ως «σημείο επανεκκίνησης» της εκστρατείας για τις Προεδρικές εκλογές.
Με την Κάμαλα Χάρις να φιγουράρει ως η επικρατέστερη υποψήφια για την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν, καθώς η ίδια υπήρξε προσωπική του επιλογή, η πρώτη γυναίκα και έγχρωμη Αντιπρόεδρος ασιατικής καταγωγής των ΗΠΑ, πρόσωπο με ισχυρά ερείσματα στην προεκλογική καμπάνια, καθώς συμμετείχε ενεργά στις φετινές προκριματικές εκλογές, αλλά και η πλέον επικεντρωμένη ανάμεσα στο επιτελείο του Λευκού Οίκου στο θέμα των αμβλώσεων, μια ισχυρή υποψηφιότητα είναι ήδη στον ορίζοντα.
Επιπλέον, η Κάμαλα Χάρις κατέχει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος, πρόσβαση στους χορηγούς και κυρίως μια συγκροτημένη ομάδα μελών του Κογκρέσου και κομματικών στελεχών που θα μπορούσαν να δώσουν μάχη υπέρ της υποψηφιότητάς της. Την ίδια στιγμή, λύνει το πρόβλημα μιας «γρήγορης επανεκκίνησης» για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν απωλέσει πολύτιμο έδαφος ιδίως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έναντι των Ρεπουμπλικάνων. Για τον λόγο αυτό, πολλοί από όσους έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ της τις τελευταίες ώρες, θα επιθυμούσαν μια γρήγορη επισημοποίηση του κομματικού χρίσματος, ιδανικά πριν το Συνέδριο, ώστε να υπάρξει άπλετος χρόνος για την εκτέλεση του προεκλογικού της σχεδίου.
«Ανοιχτό Συνέδριο»
Παράλληλα, όμως, ισχυροί παίκτες εντός του Δημοκρατικού κόμματος φέρονται να επιθυμούν ένα «ανοιχτό Συνέδριο», το οποίο θα έδινε στον οποιονδήποτε τη δυνατότητα διεκδίκησης της Προεδρίας, σύμφωνα πάντα με τους κομματικούς κανόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιθυμούσε ένα ανοιχτό συνέδριο, καθώς θεωρεί ότι το κόμμα του πλέει πλέον σε «αχαρτογράφητα νερά», αλλά ούτε και το ότι η Νάνσυ Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ δεν έχουν ταχθεί μέχρι αυτήν την ώρα υπέρ της Κάμαλα Χάρις.
Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι για το δημοκρατικό χρίσμα στο εξής πρέπει να συγκεντρώσουν χιλιάδες υπογραφές ανάμεσα στους εκλέκτορες για να θεμελιώσουν την υποψηφιότητά τους, καθώς ο Τζο Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει ήδη 3.949 εκλέκτορες. Σε αυτό το σώμα προστίθενται και περίπου 800 αριστίνδην εκλέκτορες, ενώ αν η πλειοψηφία τους δεν στοιχηθεί γύρω από μία κυρίαρχη υποψηφιότητα, τότε τα πάντα είναι ανοιχτά στο επικείμενο Συνέδριο.
«Θετικό σοκ» και εκπλήξεις
Την ίδια στιγμή, η απώλεια τουλάχιστον 6 μονάδων μεσοσταθμικά την τελευταία εβδομάδα για τους Δημοκρατικούς, αλλά και η ηττοπάθεια που προκάλεσε η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της κατάθεσης υποψηφιοτήτων που βρίσκονται εκτός κάδρου, προκειμένου να προκληθεί ένα «θετικό σοκ» στις τάξεις των οπαδών του Δημοκρατικού κόμματος. Επιπλέον, μια υπολογίσιμη μάζα βουλευτών, γερουσιαστών και στελεχών του κόμματος, που είτε στήριζαν στο παρελθόν τον Τζο Μπάιντεν ή όχι, δεν έχουν πάρει θέση τις τελευταίες ώρες υπέρ της Κάμαλα Χάρις, πυροδοτώντας ποικίλα σενάρια για τη διαδικασία αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν. Καταγράφοντας την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και αιφνιδιασμός από μέρους των Δημοκρατικών, τραβώντας από το συρτάρι ένα πρόσωπο- έκπληξη για την τελική ευθεία της Προεδρικής κούρσας.
Οι δύο δρόμοι, ο Κλούνεϊ και η Μισέλ
Για τους Δημοκρατικούς, άλλωστε, οι επιλογές ως προς το προφίλ του/της νέου/ας υποψήφιου/ας είναι δύο, δηλαδή είτε θα επιλεγεί ένα πρόσωπο με διακριτό αξίωμα και μακρά κομματική διαδρομή, είτε πρόσωπο με ευρεία κοινωνική απήχηση και όχι απαραίτητα προερχόμενο από την κομματική επετηρίδα. Πέρα από την Κάμαλα Χάρις, σε επίπεδο κομματικών στελεχών, δυνάμει υποψήφιοι για το Προεδρικό χρίσμα θα μπορούσαν να είναι κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπεσίαρ, ο Ρόι Κούπερ που διετέλεσε κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, ο μετριοπαθής Τζος Σαπίρο, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, αν δεν επιλεγεί κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος.
Στον αντίποδα, η έκρηξη της δημοτικότητας που έχει προκαλέσει το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων μετά την αναβάπτιση του Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, δεν αποκλείεται να θέσουν τους Δημοκρατικών ενώπιον μιας ακόμη πιο «θεαματικής επιλογής», η οποία να ακουμπά και τη σόουμπιζ. Σε αυτό το πλαίσιο, σενάρια για διεθνείς σταρ, όπως ο Τζόρτζ Κλούνεϊ έχουν επανακάμψει τις τελευταίες ώρες, ενώ λίγοι ξεχνούν ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Ιστορική μέρα η Τετάρτη
Πάντως, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμ Χάρισον, δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην επιλογή ενός υποψηφίου, χωρίς να αναφέρει ειδικά την Κάμαλα Χάρις, στη δήλωσή του.
«Τις επόμενες ημέρες, το Κόμμα θα αναλάβει μια διαφανή και τακτική διαδικασία για να προχωρήσει ως ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Χάρισον, συμπληρώνοντας πως «αυτή η διαδικασία θα διέπεται από καθιερωμένους κανόνες και διαδικασίες του Κόμματος. Οι εκπρόσωποί μας είναι έτοιμοι να λάβουν σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους για την ταχεία παράδοση ενός υποψηφίου στον αμερικανικό λαό».
Επιπρόσθετα, ««Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αμερικανικός λαός θα ακούσει από το Δημοκρατικό Κόμμα για τα επόμενα βήματα και την πορεία προς τα εμπρός για τη διαδικασία διορισμού», πρόσθεσε ο Χάρισον, ενώ καμία διαδικασία για την επισημοποίηση χρίσματος δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Αυγούστου, με τα σημερινά δεδομένα του κόμματος.
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, όμως, την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Κανόνων της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών, προκειμένου να συζητήσει την εφαρμογή ενός πλαισίου για την επιλογή του/της υποψήφιας Προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Axios, κορυφώνοντας τις διεργασίες μέσα στον Ιούλιο.