H Μαρία Πολύζου βρίσκεται στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Η σπουδαία μαραθωνοδρόμος και προπονήτρια έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία στον χώρο του αθλητισμού, ενώ έχει δώσει προσωπικές μάχες απέναντι στην κακοποίηση, αλλά και απέναντι στον καρκίνο.
Η μαραθωνοδρόμος σε παλαιότερες δηλώσεις της έχει αποκαλύψει ότι είχε περάσει δύσκολα χρόνια, καθώς κακοποιήθηκε από τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών.
Βρήκε διέξοδο στον αθλητισμό
«Μεγάλωσα στην Πάτρα. Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά ήμουν και ένα παιδί που μόνο του κατάφερνε να βρει διέξοδο και φως στο τούνελ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στα 11, όταν κακοποιήθηκα από τον πατέρα μου, δεν σκέφτηκα να μιλήσω σε κάποιον», είχε δηλώσει στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα».
Στη συνέχεια είχε προσθέσει: «Δεν νομίζω πως ένα παιδί μπορεί να μιλήσει εύκολα. Πόσο μάλλον για το 1980 που συνέβη σε εμένα. Ένα παιδί που κακοποιείται, παθαίνει σοκ. Παγώνει. Παγώνει ο κόσμος όλος».
«Δεν κινείται ο κόσμος. Εκεί έχουμε ένα εσωτερικό παγόβουνο που πρέπει το παιδί κάποια στιγμή να καταφέρει να το κινητοποιήσει. Σε αυτό εμένα με βοήθησε ο αθλητισμός. Μου έδωσε τη δική μου ελευθερία και διέξοδο, την θεραπεία μου», είχε τονίσει.
Στο παρελθόν, η Μαρία Πολύζου είχε αποκαλύψει ότι είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει.
«Ήμουν 11 στην έκτη δημοτικού. Η ζωή μου αλλάζει πάρα πολύ. Από το λευκό και το πολύχρωμο έγινε το μαύρο. Οπότε από εκεί και πέρα ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστώ τη ζωή μου και να συνεχίσω να γελώ και να ονειρεύομαι. Κάθε παιδί που κακοποιείται, νιώθει μόνο του. Εννοείται πως έχουν κλείσει όλες οι πύλες εισόδου για να υπάρξει, για να κυκλοφορήσει, να δημιουργήσει και να μιλήσει. Έκανα δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Αυτό και μόνο δείχνει πόση μαυρίλα υπήρχε στη ζωή μου», είχε εξομολογηθεί.
Η μάχη με τον καρκίνο
Η Μαρία Πολύζου είχε μιλήσει στη Μαρία Μουρελάτου για τη μάχη της με τον καρκίνο, ανάμεσα σε άλλα, λίγο μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της που έχει τον ιδιαίτερο τίτλο «Μην τα παρατάς».
Μάλιστα, αυτή η συνέντευξη είχε δοθεί λίγο μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.
«Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τον καρκίνο, όλοι είμαστε σοκαρισμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα, δυναμική γυναίκα που πραγματικά θαύμαζα για το θάρρος της. Ομως δεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, έδωσε ισχυρά μηνύματα για το πώς να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο, πώς να παλεύεις με αξιοπρέπεια, πώς να αγωνίζεσαι.
Πραγματικά, είμαι βαθιά συγκινημένη. Για εμάς που έχουμε περάσει καρκίνο, κάθε γυναίκα που φεύγει είναι μια γροθιά στο στομάχι. Κάθε θάνατος είναι και μια επιβεβαίωση ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε όλες μαζί ενωμένες. Η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή, πρέπει ο ένας να βοηθά τον άλλον και να λειτουργεί έτσι η κοινωνία ολόκληρη», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ποια είναι η Μαρία Πολύζου
Η Μαρία Πολύζου διαθέτει προσωπικό σάιτ, το mariapolyzou.com, όπου μπορεί κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί της, ενώ σε αυτό φιλοξενείται και το βιογραφικό της.
Η σπουδαία αθλήτρια γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, ενώ υπήρξε διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου (2007 – 2010) και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το Γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα το 1996 και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες.
Κατέχει μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και το πανελλήνιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου δρόμου.
Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου.
Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο. Η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1.500 μ. όπου τερμάτισε 5η.
Η σπουδαία αθλήτρια συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1994 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ, η Ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες, έπειτα όμως από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος, πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της.
Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει δεύτερη με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43. Το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στη Βουδαπέστη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40.
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της στο σάιτ της, κατέρριψε 14 πανελλήνια ρεκόρ, σε διάφορες αποστάσεις στην καριέρα της.