Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κώστας Μάρκου αναφορικά με τις δηλώσεις Σκέρτσου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις επισημαίνει:
“Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με το Σύνταγμα μας, κυβέρνηση είναι ακόμα η Νέα Δημοκρατία. Επομένως, η δήλωση του κ. Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ότι «δεν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον» είναι τυπικά δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας μας. Είναι μια δήλωση που προσβάλλει βαθύτατα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, μειώνει την διπλωματική θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα και με πονάει διπλά ως Καλαβρυτινό, ένα χωριό που μαζί με άλλα χωριά της Ελλάδας όπως το Δίστομο, οι Πύργοι, το Μεσόβουνο κ.α., βιώσαν με όρους ολοκαυτώματος την καταστροφική μανία των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Είναι μια δήλωση που εναρμονίζεται με την από το 2013 και έπειτα γραμμή του Βερολίνου, η οποία υποστηρίζει ότι τάχα, «το θέμα έχει κλείσει οριστικά». Μία θέση παντελώς ατεκμηρίωτη, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε παραίτηση της Ελλάδας από τις αξιώσεις της, όπως άλλωστε επισημαίνουν και τα πορίσματα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag (2014 και 2019) και έχουν πολλάκις ομολογήσει Γερμανοί αξιωματούχοι. Που παραγράφει το γεγονός ότι το 2000 με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επικυρώθηκε και κατέστησε αμετάκλητη η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς υπέρ των θυμάτων του Διστόμου και παρά την παραπομπή της υπόθεσης από την Γερμανία στα Ανώτατα Δικαστήρια της Ιταλίας, τα θύματα του Διστόμου δικαιώθηκαν ακόμα τρεις φορές (2008, 2014, 2019)! Που σβήνει με μια φράση την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής τον Απρίλιο του 2019, να δώσει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων.
Στην αποστροφή του κ. Σκέρτσου στη συνέχεια της δήλωσής του ότι «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα», έχω να απαντήσω με μια φράση του Γάλλου Ιστορικού και Φιλόλογου, Ερνέστ Ρενάν: “Οι αληθινοί άνθρωποι της προόδου είναι αυτοί που τρέφουν ένα βαθύ σεβασμό στο παρελθόν””.