Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, μετά την πρώτη επιτυχημένη περιήγηση-ξενάγηση με την ιστορικό-φιλόλογο Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα στις 9 Απριλίου στην παλιά πόλη της Πάτρας, συνεχίζει με 2 δίωρες διαφορετικές περιηγήσεις τις Κυριακές 7 και 28 Μαΐου στην πόλη.
Στις περιηγήσεις μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών, δωρεάν, αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, τις άλλες ώρες στο 2610.277171 καθώς και στο info@koinotopia.gr. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στην 2η ξενάγηση με αφετηρία την Πλατεία Όλγας προσεγγίζουμε την ιστορία της καθώς και των κτιρίων που βρίσκονται ή βρίσκονταν πέριξ αυτής, μιλάμε για το ανθρώπινο δυναμικό και την επικοινωνία τους με τους κατοίκους άλλων πόλεων, κάνουμε αναφορές στις εκκλησίες της περιοχής αλλά και σε διαφημίσεις της εποχής. Στη διασταύρωση Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος αναφερόμαστε στην ιστορία των τεσσάρων γωνιακών κτιρίων & ακολούθως στην πλ. Β. Γεωργίου Α’ όπου μελετάμε το αποτύπωμα όσων διασώθηκαν αλλά και εκείνων που οι μνήμες και οι ιστορικές αναφορές μας καταγράφουν. Δημαρχιακό Μέγαρο, Δικαστικό Μέγαρο, πολεοδομικό τετράγωνο σχεδίου Βούλγαρη και ό,τι έχει απομείνει από τον αρχικό σχεδιασμό, χώροι διασκέδασης, καταστήματα του 19ου και 20ου αι. Ρήγα Φεραίου, Τριών Συμμάχων, μόλος Αγίου Νικολάου, Ιντεάλ, Λεσχίδιο και πολλά ακόμα συμπληρώνουν τη δεύτερη αυτή περιήγηση.
Στην 3η ξενάγηση με αφετηρία τον Άγιο Ανδρέα αναφερόμαστε στην ιστορία της εκκλησίας και την εικόνα της περιοχής τον 19ο αι. τα λοιμοκαθαρτήρια, την Τριών Ναυάρχων, το Τσιβδί, το αρχείο Μανιάκ, το φωταέριο, το τραμ, τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής, την Οικία Φραγκόπουλου -χορός και δολοφονία Φραγκόπουλου- τις αποθήκες Κόλλα. Στην Τριών Συμμάχων πώς είδαν οι ξένοι την πόλη, τα λύματα της εποχής, το Σιδηροδρομικό σταθμό, την οικία Μαγκλιβέρα, τις σταφιδαποθήκες και εργοστάσια σταφίδας, την τρίτη εξέδρα. Στο Deck (αρχή της Ηρώων Πολυτεχνείου) την ιστορία της περιοχής και της εκκλησίας Αγίου Διονυσίου, τη Γλυφάδα, τις βίλες της περιοχής, την 5Ε και Άμβουργερ, το Μάμο, τις βιομηχανικές μονάδες της εποχής του 19ου αι. τους χώρους αναψυχής τότε και τώρα και τα ιαματικά λουτρά Τερψιθέας.
Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την ιστορία της Πάτρας.