Η εναλλαγή των ζωνών ώρας έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί άγχος και προβλήματα υγείας στους ανθρώπους
Ηταν 3 και πήγε απευθείας 4, και έτσι απλά έγινε το πέρασμα από την χειμερινή ώρα στη θερινή. Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μία ώρα μπροστά, με αποτέλεσμα να χάνεται μία ώρα ύπνου. Είναι, όμως, η απώλεια της μίας ώρας ένας αμελητέος παράγοντας στη ζωή των ανθρώπων;
Δύο φορές τον χρόνο η ώρα αλλάζει και μαζί με την ώρα αλλάζει και η σύσταση του 24ωρου, καθώς είτε μεγαλώνει η μέρα είτε μικραίνει. Παρά τις αντιδράσεις και τις σκέψεις για υιοθέτηση μίας μόνιμης ζώνης ώρας η τελική απόφαση έχει… βαλτώσει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι αντιδράσεις, όμως, παραμένουν. Ερευνες από όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι η αλλαγή της ώρας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ψυχολογικών παθήσεων. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νευρολόγος Στέλιος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η αλλαγή από τη χειμερινή στη θερινή ώρα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους. Ο άνθρωπος διαθέτει ένα γονίδιο, το λεγόμενο clock gen, το οποίο ελέγχει τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή τον κύκλο που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την απελευθέρωση ορμονών και τον κύκλο ύπνου.
«Σε αντίθεση με το κανονικό ρολόι, ο κιρκαδικός ρυθμός δεν είναι ακριβώς 24 ώρες, αλλά εξαρτάται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως της ημέρας, για να ρυθμιστεί. Ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει με αυτό το γονίδιο και συνεπώς με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Επομένως όταν η ώρα αλλάζει και χάνεται, χάνεται και ο ρυθμός του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να προκληθούν διαταραχές που μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραίες», εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τη διάθεση, την πείνα, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης και την εγρήγορση. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συμπτώματα κρατάνε μόνο λίγες ημέρες, άλλοι εβδομάδες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι καθόλη τη διάρκεια της θερινής, κυρίως, ζώνης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο.
«Σαφώς είναι εντονότερο το πρόβλημα τις πρώτες ώρες και στη συνέχεια τις πρώτες 20, περίπου, ημέρες. Υπάρχουν, όμως, πολλοί που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες καθόλη τη διάρκεια. Συνέπειες όπως κόπωση, αδιαθεσία, αλλά και δυσκολίες στον ύπνο. Υπάρχει, άλλωστε, και το σύνδρομο της χρόνια κόπωσης που με την αλλαγή της ώρας πυροδοτείται σημαντικά και αυξάνεται» επισημαίνει ο κ.
Παπακωνσταντίνου. Ως αιτία θα μπορούσε να θεωρηθούν τα σκοτεινά πρωινά και τα φωτεινά απογεύματα που φαίνεται πως αποσυντονίζουν το βιολογικό ρολόι και συνεπακόλουθα τα προβλήματα ύπνου αυξάνονται ή επιμένουν για αρκετές εβδομάδες.
Αυξημένα καρδιακά, προβλήματα στην εργασία
Ερευνες έχουν δείξει ότι κάθε Άνοιξη, την ημέρα που αλλάζει η θερινή ώρα, καταγράφονται περισσότερα καρδιακά επεισόδια, ατυχήματα και απόπειρες αυτοκτονίας. Μάλιστα, τα τροχαία ατυχήματα την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 7%, σύμφωνα με καναδική έρευνα. Η αλλαγή ώρας, πέραν της κλινικής υγείας των πολιτών, απασχολεί και την καθημερινότητά τους. Για πάρα πολλούς, όταν αλλάζει η ώρα δημιουργείται ένα άγχος για το εάν θα πάνε έγκαιρα στη δουλειά τους ή
θα μπερδευτούν με τους δείκτες του ρολογιού. Μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αντιμετωπίζουν εκείνοι που δουλεύουν με βάρδιες και ουσιαστικά αναγκάζονται να διατηρήσουν τον ρυθμό τους σε μία άλλη ώρα.
«Στην ουσία εκείνοι που δουλεύουν με βάρδιες καλούνται να αναπτύξουν ρυθμό, όταν υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να κοιμόντουσαν. Επομένως εκείνοι είναι που έχουν το βασικό πρόβλημα» εξηγεί.
«Οι πρώτες μέρες θέλουν μία προσαρμογή. Ειδικά αν το ωράριο είναι κυλιόμενο και από μέρα σε μέρα καλείσαι να δουλέψεις άλλες ώρες, είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσεις» αναφέρει ο Κυριάκος Χρονόπουλος, πρώην υπάλληλος εργοστασίου συμπληρώνοντας «Για εμάς που δουλεύουμε νύχτα και αλλάζει η ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι ακόμη χειρότερο. Μπορεί να χάνουμε μία ώρα δουλειάς, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μας επηρεάζει την ώρα που σχολάμε ή την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο».
Παρόμοια άποψη διατυπώνει και η Αποστολία Χαστούκη που ασχολείται επαγγελματικά με την αλιεία. Για τον κλάδο τους, η αλλαγή της ώρας σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού. «Αλλάζει γενικά η φιλοσοφία μας, ότι, δηλαδή, από τον χειμώνα περνάμε στο καλοκαίρι και αλλάζουν και τα είδη που ψαρεύουμε. Συνήθως τους χειμερινούς μήνες βγαίνουμε στις 5 το απόγευμα και γυρνάμε στις 2-3 τα ξημερώματα. Το καλοκαίρι, αλλάζει αυτό και μεγαλώνει το ωράριό μας. Βγαίνουμε στις 3 το μεσημέρι και γυρνάμε ίδια ώρα τα ξημερώματα. Οι αλιείς προτιμούν, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες» επισημαίνει η κ. Χαστούκη.
Αλλαγή ώρας και… σχολείο
Προβλήματα προσαρμογής παρατηρούνται και στους μαθητές. Οπως λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου ακόμη και τα παιδιά επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας. Οι πρώτες ώρες του σχολικού ωραρίου τις πρώτες ημέρες, αποδεικνύονται πιο δύσκολες, από ότι συνήθως.
«Τα παιδιά στρεσσάρονται, αλλά είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν τι ακριβώς τους συμβαίνει και πώς να το εξηγήσουν. Καταλαβαίνουν ότι χάνουν μία ώρα ύπνο και μέχρι εκεί» προσθέτει.
ΠΗΓΗ: taxydromos.gr