To πιο δημοφιλές φρούτο των καλοκαιριών είναι το καρπούζι και εξετάζεται διαχρονικά από τους ερευνητές για τα πολλά οφέλη του.
Όπως τονίζει, το Healthline, το καρπούζι είναι και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν ποικιλοτρόπως.
Ένα είναι η κιτρουλίνη, αμινοξύ, που φαίνεται να βελτιώνει τις φυσικές μας αποδόσεις και έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για τα εμφράγματα.
Είναι και καλή πηγή βήτα-καροτίνης, που προστατεύει το σώμα από την υπέρβαση του ορίου των ελεύθερων ριζών που μας κάνουν καλό. Σε ισορροπία είναι ‘ασπίδα’ του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν ‘χαθεί’ το όριο βλάπτουν τα κύτταρα, τα μιτοχόνδρια και το DNA μας.
Επιπροσθέτως, έχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών φυτοχημικών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του DNA.
Μελέτες υποδεικνύουν επίσης, ότι ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές επιδράσεις (χάριν του λυκοπένιου, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων) και να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας, μπορεί να μειώνει τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες.
Ακόμη, μπορεί να βοηθά στην προστασία των ματιών μας από το γήρας, μπορεί να μας απαλλάσσει από το πιάσιμο στους μυς, με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη A που περιέχει, φροντίζει την υγεία του δέρματος μας. Οι ίδιες βιταμίνες βοηθούν στην ενίσχυση της κατανάλωσης καλίου και μαγνησίου -μέταλλα που συμβάλλουν στην υγιή αρτηριακή πίεση, οι φυτικές του ίνες φαίνεται να βελτιώνουν την πέψη.
Τα 152 γραμμάρια καρπουζιού σε κύβους έχουν 46 θερμίδες, 11.5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0.6 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9.4 γραμμάρια ζάχαρη, 0.9 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0.2 γραμμάρια λίπος, το 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α, το 14% της βιταμίνης C και το 4% του καλίου και του μαγνησίου.