Η ΕΛ.ΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για την εξάρθρωση του κυκλώματος κοκαΐνης. Εγκέφαλος του καρτέλ είναι ένας 69χρονος γιατρός ενώ οι συλλήψεις έχουν φτάσει στις 14.
Έδρα του κυκλώματος ήταν η Βόρεια Μακεδονία και είχε διεθνή δράση, η οποία κατέληγε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η αστυνομία προέβη στην κατάσχεση 105 κιλών κοκαΐνης, τα οποία εντόπισε σε μια αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Τα 10 άτομα συνελήφθησαν επί ελληνικού εδάφους και τα άλλα 4 στη γειτονική χώρα.
Προκειμένου να οδηγηθούν στην εξάρθρωση του κυκλώματος οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνεργάστηκαν με την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) αλλά και τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας. Το κεντρικό πρόσωπο στη δράση του κυκλώματος φαίνεται πως ήταν ο 69χρονος γιατρός, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα, τη δεκατία του 1990 με αρχές του 2000 η ΕΛ.ΑΣ είχε έρθει αντιμέτωπη με υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, καυσίμων και φαρμάκων, στις οποίες φέρεται πως συμμετείχε ο γιατρός. Στην περίπτωση της διακίνησης κοκαΐνης, που διερευνάται χαρακτηρίζεται ως ο «εγκέφαλος» της δράσης, καθώς φέρεται να είναι αυτός που συντόνιζε την όλη διαδικασία της μεταφοράς του φορτίου. Όπως υπολογίζεται από την αστυνομία τα κέρδη του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ ενώ από τα προσδοκώμενα οφέλη που θα προέκυπταν από τη διακίνηση εκτιμάται ότι θα ήταν 8 με 11 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό της εξάρθρωσης
Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, τα γραφεία της συγκεκριμένης επιχείρισης ήταν ανύπαρκτα, ο ιδιοκτήτης «αφανής» κι η δραστηριότητα «εισαγωγές – εξαγωγές». Οι παραγγελίες αφορούσαν εμπορευματοκιβώτια, τα οποία έφταναν στην Ευρώπη μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ, μεταφέρθηκε η μεγάλη ποσότητα της κοκαΐνης.
Στις 21 Απριλίου έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το παράνομο εμπόρευμα, το οποίο ήταν κρυμμένο σε κρύπτες. Η κοκαΐνη ήταν μέσα σε δέματα, στο εσωτερικό των κοιλοδοκών που στηρίζουν το κοντέινερ. Η κοκαΐνη (104 κιλά 665 γραμμάρια) μεταφέρθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο και από εκεί μεταφέρθηκε σε αυτοκίνητο προκειμένου να εξαχθεί. Αυτό είναι το χρονικό σημείο που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους δράστες, καθώς η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 10 ατόμων ανάμεσα τους ήταν και ο 69χρονος γιατρός και ο γιος του. Επιπλέον, στους συλληφθέντες ήταν και οδηγοί φορτηγών και αυτοκινήτων, εργάτες στην αποθήκη ενώ εντοπίστηκε και το χρηματικό ποσό των 285.000 ευρώ. Παράλληλα, στη Βόρεια Μακεδονία συνελήφθησαν ο φερόμενος ως «ιδιοκτήτης», η σύζυγος του και άλλα δύο πρόσωπα.
Οι Ελληνικές Αρχές παρακολουθούσαν τη δράση του κυκλώματος τα τελευταία τρία χρόνια.