Η ΑΧΕΠΑ (AHEPA ή American Hellenic Educational and Progressive Association) είναι η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση με οικουμενική παρουσία . Η οργάνωση είναι αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν.
Με διαχρονικά περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών και όχι μόνο. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε νέες προκλήσεις και ευθύνες για την AHEPA. Τα μέλη του συνέβαλαν στην πολεμική προσπάθεια της Αμερικής συμμετέχοντας στην εκστρατεία για την πώληση κρατικών πολεμικών ομολόγων. Ενώ οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί εντάχθηκαν στο Στρατό, το Ναυτικό ή την Αεροπορία, ορισμένοι από αυτούς σχημάτισαν ένα ελληνικό Τάγμα από το οποίο αρκετοί στρατολογήθηκαν από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), τον πρόδρομο της CIA να πάνε ως μυστικοί πράκτορες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, αφού η Ελλάδα έπεσε στην κατοχή του Άξονα.
Ο Γιώργος Βουρνάς, ο οποίος διετέλεσε Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κατά τη δεκαετία του 1940, συμμετείχε σε αυτό το έργο και ήταν και ο ίδιος μέλος του OSS. Όσοι Ahepans δεν μπορούσαν να πολεμήσουν βοήθησαν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 253 εκατομμύρια δολάρια για Ομόλογα Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα οποία η AHEPA ονομάστηκε επίσημος εκπρόσωπος έκδοσης πολεμικών ομολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τιμή που καμία άλλη πολιτική οργάνωση είχε επιτύχει εκείνη τη στιγμή. Η AHEPA στάθηκε επίσης δίπλα στην πατρίδα της τη δεκαετία του 1940.
Η Ελλάδα πολέμησε ηρωικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνέχεια άντεξε αρκετά σκληρά χρόνια κατοχής από τον Άξονα. Μετά την απελευθέρωση το 1944, η Ελλάδα χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει έναν εμφύλιο πόλεμο και την πρόκληση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης οικονομικής της υποδομής. Η AHEPA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία του Ελληνικού Συνδέσμου Πολεμικής Αρωγής (GWRA) για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-’41 και κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τον Άξονα. Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA Van A. Nomikos παρευρέθηκε στην ιδρυτική συνεδρίαση της GWRA στη Νέα Υόρκη της οποίας προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας.
Ο Νομικός απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Ahepans να κινητοποιηθούν για να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ελλάδας και να συγκεντρώσουν πόρους για το GWRA.
Αθάνασόπουλος Βαλεντίνος Γραμματέας Ahepa Hj25 Phoenix τμήμα Αχαΐας Ahepa Hellas Valentinos Athanasopoulos / Βαλεντίνος Αθανασόπουλος