Μεγαλώνει κάθε εβδομάδα η λίστα των υποψηφίων που συμπορεύονται με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης σπιράλ και υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Πέτρο Ψωμά. Σήμερα ανακοινώθηκαν επιπλέον έξι υποψήφιοι, που προέρχονται από όλους τους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας στην πόλη, με επιτυχημένη πορεία και αποδεδειγμένη γνώση ο καθένας στον τομέα του.
Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σπιράλ, αναφέρονται τα εξής:
“Συνολικά μέχρι ώρας έχουν ανακοινωθεί 36 πρόσωπα και το σπιράλ θα συνεχίσει τις ανακοινώσεις – σε τακτική εβδομαδιαία συχνότητα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου- υποψηφίων, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης, με σημείο αναφοράς όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Πατρέων.
Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο του σπιράλ εντάσσονται ο Τάκης Βλαχάκης, ραδιοφωνικός παραγωγός, με στόχο «μια ζωή για όλους, μια πόλη για όλους», ο εκπαιδευτικός Βασίλης Δημητρέλλος, «για να γίνει η Πάτρα, πόλη ανθρώπινη, ελκυστική, σύγχρονη και ευρωπαϊκή» ο πολιτικός μηχανικός, γεωλόγος και μελετητής δημοσίων έργων Χριστόφορος Καπόπουλος, με όραμα την «Πάτρα, πόλη του αύριο», ο Γιάννης Κολαΐτης, αντικέρ – συντηρητής πιστεύοντας στην ανάγκη για «ανάπτυξη και πολιτισμό για όλους», ο Δημήτρης Μωυσίδης, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής για μια «Πάτρα, αντάξια της ιστορίας της» και ο Κώστας Πλέγας, συνταξιούχος για «μια εξωστρεφή πόλη».
ΟΙ 6 ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
1. Βλαχάκης Παναγιώτης (Τάκης) του Ιωάννη
Ραδιοφωνικός παραγωγός
#κοινωνία
«Ζωή για όλους, πόλη για όλους»
«Συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές με το σπιράλ γιατί είναι μια πολύχρωμη δημοτική παράταξη και μια ανθρώπινη δύναμη της πόλης που νοιάζεται για τον δημότη και δεν τον αγνοεί. Πιστεύω βαθιά πως ο Πέτρος Ψωμάς και η ομάδα του θα πραγματοποιήσουν το όνειρό μου για μια πόλη για όλους. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα στερεότυπα της κοινωνίας που θέλει τα ΑμεΑ στο σπίτι τους και είμαι σίγουρος πως το σπιράλ θα πάρει τις απαραίτητες σχετικές πρωτοβουλίες ως δημοτική αρχή. Προσωπικά ονειρεύομαι έναν δημοτικό ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ στην πόλη μας.»
Ο Τάκης Βλαχάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967, γιος του Ιωάννη και της Μαρίας. Με την αναπηρία σύντροφο από παιδί, πήγε στο Ειδικό Σχολείο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων από όπου αποφοίτησε το 1988. Το 1989 αρχίζει το επαγγελματικό ταξίδι του στα ερτζιανά το οποίο κράτησε μέχρι το 2013. Για χρόνια εξέπεμπε από τη συχνότητα των 101.1 FM του Studio 20, του οποίου υπήρξε και ο υπεύθυνος προγράμματος. Καλλιτεχνική φύση, συμμετέχει και σε θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζει το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Άμπετ Χασμάν. Διαβάζει λογοτεχνία και ιστορία και ακούει ελληνική και ιταλική μουσική. Το 2006 ξεκίνησε να ασχολείται με τα αυτοδιοικητικά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπολιτών του ΑμεΑ και όχι μόνο.
2. Δημητρέλλος Βασίλειος του Νικολάου
Εκπαιδευτικός
#διοίκηση
«Για να γίνει η Πάτρα, πόλη ανθρώπινη, ελκυστική, σύγχρονη και ευρωπαϊκή»
«Η Πάτρα είναι μια πόλη με σπουδαίες προοπτικές και με πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες. Σήμερα, δυστυχώς, υπολείπεται από το να γίνει μια ευρωπαϊκή σύγχρονη πόλη, ελκυστική για τους επισκέπτες, ανθρώπινη για τους κατοίκους της. Κι όμως μπορεί να μεταμορφωθεί. Έχω πειστεί πως το όραμα του Πέτρου Ψωμά και των συνεργατών του μπορεί να υλοποιηθεί με σκληρή δουλειά, ομαδική προσπάθεια και σωστή χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της εποχής. Θέτω κι εγώ τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης, συνεισφέροντας τις διοικητικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές γνώσεις που συγκέντρωσα κατά την πολυετή δράση μου στον στίβο της ζωής και της εργασίας. Επιθυμώ να μπολιάσω τη φρεσκάδα των νέων με την εμπειρία μου. Συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης και με αισιοδοξία για την εξέλιξη της Πάτρας σε μια πόλη-πρότυπο.»
Ο Βασίλης Δημητρέλλος γεννήθηκε στο Γρηγόρι Ορεινής Ναυπακτίας και τελείωσε το Λύκειο στο Ευπάλιο Δωρίδας. Εισήχθη στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (τρίτος πανελλαδικά), απ’ όπου αποφοίτησε ως πτυχιούχος χημικός. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο διατμηματικό τμήμα Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής σε διάφορα σχολεία της Αχαΐας (1984-1989) και ακολούθως διορίστηκε ως μόνιμος καθηγητής Χημείας στην Ηλεία. Υπηρέτησε ως Διευθυντής Γυμνασίου Βραχνεΐκων (2007-2011), Διευθυντής Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών (2011-2013), Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (2013-2021) και ακολούθως συνταξιοδοτήθηκε.
Έχει γράψει κυρίως επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, έχει διοργανώσει, συμμετάσχει και υλοποιήσει συνέδρια, έχει συγγράψει και υλοποιήσει εθνικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαθέτει πλούσια, ποικίλη και πολύχρονη εκπαιδευτική, συνδικαλιστική, διοικητική, αθλητική, κοινωνική δραστηριότητα και εμπειρία. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Χημικών. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας (1988-1989) και Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας (1991-1992). Υπήρξε εθελοντής αιμοδότης και συμμετείχε επί διετία στο Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου «Πατρέας». Είναι μέλος του Συλλόγου των εν Πάτραις Ναυπάκτιων στο Δ.Σ. του οποίου ήταν επί χρόνια Αντιπρόεδρος. Από το 1989 είναι παντρεμένος με τη Μαριγούλα Μαργαρίτη, καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τη Ρίλια (τελειώνει ειδικότητα ως Παιδίατρος στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού») και τον Νίκο (κάνει την ειδικότητά του ως Θωρακο-καρδιοχειρουργός στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
3. Καπόπουλος Χριστόφορος του Ανδρέα
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός M.Sc. & Γεωλόγος, Μελετητής Δημ. Έργων
#υποδομές
«Πάτρα, η πόλη του αύριο»
«Το παλαιό φεύγει και σύγχρονες, νέες αντιλήψεις για την πόλη ζητούν να εκφραστούν. Το αύριο οικοδομείται σήμερα με επιλογές προόδου και καινοτομίες. Ως ελεύθερος επαγγελματίας γνωρίζω ότι η παραγωγικότητα επιτυγχάνεται με την εξωστρέφεια και τη συλλογική εργασία. Με δημιουργικές καταβολές και ομαδικό πνεύμα, επιλέγω να συνδράμω στην ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων ως μέλος της δημοτικής παράταξης του σπιράλ. Με επιστημονικό υπόβαθρο σχεδιασμού τεχνικών έργων και έργων περιβαλλοντικής προστασίας, γνωρίζω ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται σύγχρονες υποδομές, προστασία ακτών από τη διάβρωση και αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου, συστατικά ευημερίας για τα οποία θα εργαστώ ακούραστα και μεθοδικά.»
Ο Χριστόφορος Καπόπουλος, κάτοχος Διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πτυχίου Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Έργα Υποδομής Πολιτικού Μηχανικού, διατηρεί τεχνικό γραφείο επί 35 έτη με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών δημοσίων έργων και εφαρμογών σε θέματα Γεωεπιστημών και Παράκτιας Μηχανικής με επιτυχείς προτάσεις χρηματοδότησης έργων. Πρόσφατο παράδειγμα, η μελέτη αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου Ρίου και Ακταίου (Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) που προχωρά προς υλοποίηση. Είναι διαχειριστής της εταιρείας AQUATERRA που εξειδικεύεται στην εκπόνηση Γεωτεχνικών και Υδροδυναμικών αναλύσεων, Περιβαλλοντικών Μελετών αλλά και την ανάπτυξη λογισμικού, τη μελέτη και εφαρμογή καινοτόμων διατάξεων προστασίας ακτών από την διάβρωση με Περιβαλλοντικά ήπιες μεθόδους (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ). Έχει συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, τεχνικές εταιρείες και Φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού (West Coast/California, USA). Διαθέτει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε βιβλία διεθνούς κυκλοφορίας, σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος της μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ΤΔΕ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου Διάσωση Ακτής-Savecoast, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας (EILST) και της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιβαλλοντικής οργάνωσης Beach Recovery των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στη Βουλή των Ελλήνων/Επιτροπή Περιβάλλοντος και στον Κύκλο Βουλευτών των χωρών της Μεσογείου για τη βιώσιμη ανάπτυξη (COMPSUD) κατόπιν ειδικής πρόσκλησης.
4. Κολαΐτης Ιωάννης του Δημητρίου
Αντικέρ – συντηρητής
#πολιτισμός
«Ανάπτυξη και πολιτισμός για όλους»
Για εμάς και τα παιδιά μας, για να μπορέσουμε να έχουμε μια πόλη με πολιτισμό και ανάπτυξη. Μια πόλη καθαρή, μια πόλη λειτουργική. Μια πόλη που θα θυμίζει την Πάτρα του παρελθόντος που ήταν ένα εμπορικό και αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο. Αυτό το όραμα θα μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα του Πέτρου Ψωμά και του σπιράλ.
Ο Γιάννης Κολαΐτης ασχολείται με το επάγγελμα του αντικέρ – συντηρητή εδώ και 30 χρόνια. Μετά από σπουδές στο εξωτερικό, άνοιξε δικό του κατάστημα αντικών και έργων τέχνης στην Πάτρα, επί της οδού Σατωβριάνδου. Από το 2010 και μετά, το κατάστημα μεταφέρθηκε στο Παυλόκαστρο Πατρών και συνεχίζει έως και σήμερα την επιτυχημένη πορεία του.
5. Μωυσίδης Δημήτριος του Αλεξάνδρου
Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
#τεχνολογία
«Πάτρα αντάξια της ιστορίας της»
Η πόλη μας με τη μεγάλη ιστορία και αστική παράδοση – η Πάτρα μαζί με την Ερμούπολη της Σύρου ήταν οι πρώτες πόλεις στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, αρκετά πριν την Αθήνα – χρειάζεται μια δημοτική αρχή με όραμα, σχέδιο και δυνατότητες. Ο Πέτρος Ψωμάς και η ομάδα του σπιράλ διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά για να ξαναζήσουμε μία πόλη καθαρή, πολιτισμένη, εξωστρεφή, ελκυστική, να τη χαίρονται οι πατρινοί και οι επισκέπτες τής και να είναι αντάξια της ιστορίας της. Χωρίς εκπτώσεις αλλά και με ενίσχυση του κοινωνικού έργου και έχοντας ως οδηγό τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες κορυφαίων δήμων της χώρας, μπορούμε με πολλή δουλειά να ζήσουμε ένα καλύτερο παρόν και να χτίσουμε το λαμπρό μέλλον της μεγαλούπολης της καρδιάς μας.
Ο Δημήτρης Μωυσίδης τελείωσε το Πρότυπο Γυμνάσιο/Λύκειο Πατρών με Άριστα και σπούδασε Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών, με βαθμό αποφοίτησης 8,1. Απέκτησε δίπλωμα Msc στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με Άριστα, με εξειδίκευση σε data/web mining.
Για πολλά χρόνια εργάζεται στην εταιρεία Intracom Telecom, σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Σήμερα είναι υπεύθυνος έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (IT/Telecom Project Manager). Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε εταιρείες πληροφορικής σαν μηχανικός λογισμικού και σε έργα της Ε.Ε. και επίσης έχει διδάξει στο ΑΤΕΙ της Πάτρας επί σχεδόν μια δεκαετία. Έχει λάβει μέρος σε ομάδες εργασίας του ΤΕΕ ΤΔΕ και τη διετία 2017-2019 ήταν δραστήριο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής νέων τεχνολογιών του ΤΕΕ ΤΔΕ. Συμμετέχει ενεργά σε πολλές δράσεις της πόλης μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Του αρέσουν το διάβασμα, τα σπορ, οι εκδρομές και η τεχνολογία. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών (διδύμων) έξι ετών.
6. Πλέγας Κωνσταντίνος του Βασιλείου
Συνταξιούχος
#αθλητισμός
«Μια εξωστρεφή πόλη»
Συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές 2023 με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά, σπιράλ, με όραμα και θάρρος για βαθιές τομές, ως τοπικός σύμβουλος στην περιοχή του Ρίου. Προσβλέπουμε σε μια ανοικτή γειτονιά με προτάσεις βιώσιμες, ρεαλιστικές για τα περιφερειακά προβλήματα της περιοχής μας, με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη για να φύγει η Πάτρα από την εσωστρέφεια και την αφάνεια.
Ο Βασίλης Πλέγας γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στο Ρίο όπου και κατοικεί έως σήμερα. Μετά το Λύκειο σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, απ’ όπου και αποφοίτησε. Είναι πρώην διαιτητής μπάσκετ εθνικών κατηγοριών και συνταξιούχος των ΕΛΤΑ.”