Ομιλία Δ. Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας
Έμμεση φορολογία και φορολογική αδικία
Η κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι πλέον μια δεδομένη κατάσταση, μια πραγματικότητα βιωμένη από τους πολίτες, ιδίως τους πλέον αδύναμους, εκείνους που βλέπουν τον όποιο μισθό, την όποια σύνταξη, το όποιο εισόδημα τελικά, να μην επαρκεί ούτε για τον μισό μήνα. Και αυτό διότι, το κόστος ζωής εξαντλεί την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, καταπνίγει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο προϋπολογισμός του 2025 πιστοποιεί την παντελή απουσία φορολογικής δικαιοσύνης. Καμία μέριμνα για μισθωτούς και συνταξιούχους, καμία τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας όπως ζητάμε. Και διαρκής ανοχή στην αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους
Εξ αιτίας κυρίως της ακρίβειας, ακόμη και σε βασικά αγαθά κατανάλωσης. Η Κυβέρνηση επενδύει στην ακρίβεια, για να κάνει δήθεν φιλολαϊκή πολιτική των vouchers, των pass της εξάρτησης. Η υπεραπόδοση του ΦΠΑ διευρύνεται. 38% των συνολικών φορολογικών εσόδων πλέον.
Και εκεί ακριβώς εδράζεται μια σοβαρή επιχείρηση διαστρέβλωσης από την πλευρά της ΝΔ.
Λέει ο Πρωθυπουργός πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ζητά με «πολύ μεγάλη δημαγωγική ευκολία» τη μείωση κατά 2 μονάδες του ΦΠΑ.
Πρώτον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη μελέτης για σταδιακή μείωση κατά 2% του ΦΠΑ ανά τριετία, με παρακολούθηση απόδοσης και σύνδεση με στόχους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Δεύτερον, αν υπάρχει ένας που μίλησε πρώτος για μείωση του ΦΠΑ ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και χρόνια.
Το όχι και τόσο μακρινό 2017, σε αναρτήσεις στο twitter ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμευόταν για άμεση μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό. Το 2018 το επιβεβαίωνε σε κάθε ευκαιρία. Για όσους δε μιλούν σήμερα για αδυναμία απόδοσης ή επιτυχίας του μέτρου με τόνωση της κατανάλωσης, ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από το 2016, φρέσκος αρχηγός της ΝΔ, τους απαντά ότι όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ, μειώνεις την κατανάλωση.
Το 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός πλέον, επαναλάμβανε την δέσμευση για μείωση ΦΠΑ. Στο προεκλογικό φυλλάδιο ΝΔ το 2019, γίνεται αναφορά σε οριζόντια μείωση ΦΠΑ κατά 2%.
Τα καταθέτω στα πρακτικά, με κοινοποίηση στον Υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη, που νωρίτερα στο ραδιόφωνο είπε πως δεν γνώριζε τι υποσχόταν το κόμμα του!
Μάλιστα, στην ίδια σελίδα, βλέπουμε και την απεικόνιση του λεφτόδεντρου! Σοβαρά τώρα; Τρολάρετε τους εαυτούς σας; Σήμερα λέτε άλλα, τότε γράφατε άλλα! Scirta manent verba volant.
Δεν γίνεται να είχατε δίκιο τότε και εμείς άδικο σήμερα. Από το 2022, από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης ακρίβειας, σας λέγαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Δεν γίνεται να είμαστε εμείς οι λαϊκιστές, ειδικά τώρα, μετά από τόσα χρόνια υπεραπόδοσης της έμμεσης φορολογίας. Απλώς δεν γίνεται.
Η στάση της ΝΔ την περίοδο των μνημονίων και στο Ζάππειο
Όπως δεν γίνεται να ελέγχει εμάς για έλλειψη συναίνεσης, η ΝΔ που δεν έδειξε ποτέ ούτε την ελάχιστη συναίνεση και συναντίληψη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.
Και επειδή όλα έχουν τη δική τους ιστορία, έχει, πράγματι, αξία το πώς βλέπουμε την οικονομία, όχι μόνο στο σήμερα αλλά στην πρόσφατη ιστορική διαχρονία.
Είναι βαθιά προβληματικό να επιμένουν οι ιδρυτικοί μύθοι της μεγάλης Κρίσης. Είναι τραγικό ότι η λαϊκιστική ρητορική έρχεται από το παρελθόν να στοιχειώσει το παρόν και να υποθηκεύσει το μέλλον μας.
- Τι κι αν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμπεράνει με επίσημο τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει ευθύνη ούτε για την πτώχευση της χώρας;
Ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου όχι μόνο δεν αύξησε, αλλά μείωσε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σε ελάχιστο χρόνο τον χειμώνα 2009-2010; Τι κι αν όλα αυτά αποδεικνύονται με αριθμούς και ιστορικά τεκμήρια;
- Τι κι αν έχουν αρχίσει να μιλούν όλοι;
Τι κι αν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τα ομολόγησε όλα; Ή σχεδόν όλα: λησμόνησε βολικά πως ο αδελφός της χειροκροτούσε τον κ. Σαμαρά δύο φορές στο Ζάππειο.
Τι κι αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα ομολόγησε ότι η ΝΔ ως το 2012 ακολουθούσε πολιτική με βάση το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον;
Πέντε χρόνια νωρίτερα θα είχαμε βγει από τα μνημόνια, μας λέτε. Ναι, αν δεν κράδαινε η ΝΔ το λάβαρο του αντιμνημονίου. Αν έδειχνε συναίνεση.
Αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε το τι είπε η κ. Μπακογιάννη ή πιστεύετε πως την παρερμηνεύουμε, μπορείτε να ρωτήσετε όλους τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη της Κυβέρνησής σας που τότε ήταν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου:
- Τι έλλειμμα βρήκαν όταν ανέλαβαν; Ποια ήταν τα ψευδή στοιχεία που δήλωνε η Κυβέρνηση της ΝΔ, τα Greek statistics, πόσο εκτεθειμένη ήταν η Ελλάδα στην ΕΕ;
- Τι δημοσιονομικό αποτύπωμα είχε η δαπανηρή πολιτική της ΝΔ το 2004-2009;
- Και πόσο γρήγορα, με μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικές, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ηλεκτρονική διενέργεια συμβάσεων, τη Διαύγεια, μεταρρυθμίσεις που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τονώθηκε η διαφάνεια και η λογοδοσία, αλλά εξοικονομήθηκαν 12 δις ευρώ;
Κι επίσης μπορούν οι ίδιοι να σας βεβαιώσουν τι κόστος -οικονομικό, ηθικό, πολιτικό- είχε η άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στα αναγκαία μέτρα σωτηρίας της χώρας.
Είναι θλιβερό δέκα πέντε χρόνια μετά αυτά να είναι ακόμη όλα αυτά αντικείμενα δημόσιας αμφισβήτησης.
Δεν είναι παιχνίδι εξουσίας. Δεν είναι σύνδρομο δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι πολύ σοβαρότερο. Είναι ελάχιστη εγγύηση, πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ζήσουμε την τραγωδία της πτώχευσης. Πως θα προστατεύσουμε το Κράτος, την Πολιτεία, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη δίκαιη ανάπτυξη, τις προοπτικές της νέας γενιάς.
Κυβερνοασφάλεια
Σε αυτό το πνεύμα, αξιακά και σταθερά τοποθετούμαστε σε όλα τα ζητήματα πολιτικής. Συμφωνούμε -και το είπε καθαρά ο Εισηγητής μας, ο Απόστολος Πάνας- με την ανάγκη εναρμόνισης με την ενωσιακή νομοθεσία σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια.
Άλλωστε, όπως λένε χαρακτηριστικά στον Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κινήματός μας, «αν ζούσε σήμερα ο Κολοκοτρώνης, θα αγωνιζόταν και για ψηφιακά δικαιώματα». Είναι τέτοιος ο βαθμός διακινδύνευσης για κράτη και πολίτες που είναι αναγκαίες δομές προστασίας και η εξειδίκευση και εκπαίδευση στελεχών.
Χρειαζόμαστε, επομένως, αποτελεσματική και ισχυρή κυβερνοασφάλεια. Πώς όμως θα γίνει αυτό;
Με μια δημόσια υπηρεσία; Χωρίς πόρους, χωρίς επαρκές προσωπικό; Χωρίς την αναγκαία λειτουργική ανεξαρτησία; Η ανεξαρτησία της Αρχής θα διασφάλιζε διαφάνεια, αμεροληψία, αποδοτικότητα στη λειτουργία της.
Πώς διασφαλίζονται όλα αυτά;
Με ένα ΝΠΔΔ που υπάγεται ιεραρχικά στον Υπουργό; Λέμε στην αγορά -και σωστά- να προετοιμαστεί και να ασφαλιστεί απέναντι στον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης και η χώρα αρκείται σε μια κρατική υπηρεσία υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη;
Με ένα ΝΠΔΔ που παίρνει και αρμοδιότητες από μια συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή;
Εμείς λέμε όχι.
Διότι, δεν ξεχνάμε και σε ποια χώρα ζούμε!
Στη χώρα που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη από σοβαρή προστασία από την κακόβουλη χρήση λογισμικού.
Στη χώρα που οι θεσμοί της δημοκρατίας, θεμελιώδεις ελευθερίες, αμφισβητήθηκαν έμπρακτα και αποδεδειγμένα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με το δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων και επιτήρησης.
Στη χώρα που η ταύτιση των στόχων της ΕΥΠ και του Predator θεωρούνται κάτι σχεδόν αναμενόμενο. Ότι αφορά σε δύο ιδιώτες, όχι στην ίδια την ασφάλεια των επικοινωνιών.
Στη χώρα που το κακόβουλο λογισμικό predator όχι μόνο είναι είδος χρήσιμο για την εξουσία, αλλά θεωρείται από την Κυβέρνηση και ως εξαγώγιμο προϊόν και αδειοδοτείται ως τέτοιο.
Στη χώρα που Υπουργοί επωνύμως επιτίθενται σε επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, επειδή κάνουν τη δουλειά τους, ελέγχουν την κρατική αυθαιρεσία.
Στη χώρα που η Κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκεντρώνει την εξουσία και να φοβάται τον έλεγχο, τη θεσμική εξισορρόπηση.
Τι εμπιστοσύνη, λοιπόν, μπορούμε εμείς να δείξουμε;
Αν γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω, τον περασμένο Φεβρουάριο, θα δούμε ότι το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής μιλούσε για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής και την αξιοκρατική στελέχωση με διαδικασίες opengov για τις θέσεις ευθύνης.
Τώρα, πλέον, τα λάθη «κάνουν ταμείο».
Διότι η Οδηγία έρχεται να ενσωματωθεί στο σαθρό έδαφος ενός εποπτευόμενου φορέα, χωρίς επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυτονομία. Γιατί πόσο ορθό είναι ότι αρμοδιότητες μιας ανεξάρτητης αρχής φεύγουν και πηγαίνουν σε ένα ΝΠΔΔ που σε καμία περίπτωση δεν πληροί τα εχέγγυα ανεξαρτησίας; Πόσο ορθό είναι ένα ΝΠΔΔ να εποπτεύει και να ελέγχει ανεξάρτητη αρχή συνταγματικής περιωπής;
Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να διαβουλευθεί με την ΑΔΑΕ και να ακούσει τα εύλογα αιτήματά της. Ακόμη και η δημόσια διαβούλευση, στο σημείο αυτό, αποδείχθηκε προσχηματική. Δεν απαντήθηκε το υπόμνημα της Αρχής. Ούτε έγιναν οι προσθήκες που αφορούν στη διασφάλιση του συνταγματικού της ρόλου, τον διακομματικό έλεγχο και τη λογοδοσία.
Αναγκαία παράταση κτηματογράφησης
Ολοκληρώνοντας, κι επειδή ο μήνας έχει 26. Αναφέρομαι σε ερώτηση για τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων χιλιάδων ιδιοκτητών εξ αιτίας της ημιτελούς ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης και εν όψει της προθεσμίας της 30ης Νοεμβρίου. Σε τέσσερις ημέρες από σήμερα.
Είναι πλέον σαφές ότι ο νέος ν. 5142/2024 αποτυγχάνει να δώσει λύση στα ζητήματα των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη». Ερωτούμε, λοιπόν, πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τα δικαιώματα; Σε σπίτια, ακίνητα, αγροτική γη, τον παραγωγικό μόχθο συμπολιτών μας, που δεν είναι πως δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν -εξ αιτίας αστοχιών του κράτους- να ολοκληρώσουν την κτηματογράφηση.
Το Κράτος οφείλει να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Ιδίως σε περιοχές ορεινές και νησιωτικές. Κι ένα παράδειγμα: η Πάτμος από 1/1/2025 μένει χωρίς ΚΓ λόγω συνταξιοδότησης προϊσταμένου. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διάδοχη κατάσταση; Αλλιώς ποια η αξία της ρήτρας νησιωτικότητας; Πώς μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και δημογραφική πολιτική.
Συναίνεση
Κλείνοντας, αναφέρομαι σε όσα πρότεινε και ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Εισηγητής μας Απόστολος Πάνας. Για την αναγκαία εξασφάλιση του σκοπού της Οδηγίας.
Η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» σας προτείνει λύσεις και διεξόδους. Ακόμη και βάσεις για συναίνεση.
Αποδείξτε κι εσείς ότι τη συναίνεση την εννοείτε και δεν τη χρησιμοποιείτε ως προκάλυμμα μιας κοντόφθαλμης κομματικής πολιτικής.
Η επιλογή είναι δική σας.
Το κόστος όμως αυτής της επιλογής θα αφορά σε όλους μας.