Στις 8,2 μονάδες είναι η διαφορά ΝΔ (27,3%) με ΠΑΣΟΚ (19,1%), όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διεξήχθη για το Mega, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ψήφου που περιλαμβάνει η δημοσκόπηση πριν και μετά την ίδρυση του Κινήματος της Δημοκρατίας και την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ από το 10% (πριν από αυτές τις εξελίξεις) πέφτει στο 8,2%. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι 28,6-18,6% πριν και 27,3%-19,1% έπειτα από αυτές τις δύο εξελίξεις. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 6,7% πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας, ανεβαίνει στο 8,1%. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε μια έντονα αρνητική αξιολόγηση για την κυβέρνηση με το 66% να έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 26% να έχει θετική, πράγμα που εξηγεί ως ένα βαθμό και την υποχώρηση της ΝΔ.
Στη συνολική εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,2%, χάνοντας 0,9% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η ίδια εταιρεία τον Οκτώβριο. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 18,8%, από 19,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τρίτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση με 10,1% (από 9%), ακολουθεί το ΚΚΕ με 10% (από 8,9%) και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πέμπτη θέση καταγράφοντας περαιτέρω απώλειες, καθώς από το 8,7% πάει στο 7,1%. Όσο για το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, συγκεντρώνει το 2,3%.
Ως προς την πρόθεση ψήφου των πολιτών, η ΝΔ φαίνεται να είναι περίπου στο ίδιο ποσοστό (22,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 5,7%, το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια (15,1%), ενώ άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (8%), η Ελληνική Λύση (8,1%) και η Φωνή της Λογικής (4,5%). Αντιθέτως, στην πρώτη μέτρησή του το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη δεν εμφανίζει πρόθεση ψήφου μεγαλύτερη από το 1,8%. Έτσι, και στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι κάτω των 10 μονάδων.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Στην ερώτηση για τη γενική δημοτικότητα, δηλαδή το εάν οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για έναν πολιτικό, οι πολίτες φέρνουν στην πρώτη θέση τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο με 47%, πάνω από τον Νίκο Ανδρουλάκη που παίρνει 43%, σε ανοδική πορεία και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 41%. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει και το πώς μεταβλήθηκαν αυτές οι τάσεις μετά την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας και την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικές τάσεις δεν αλλάζουν πολύ, πέραν μιας μικρής υποχώρησης του πρωθυπουργού, της μικρής ανόδου του Νίκου Ανδρουλάκη και της καταγραφής και του Σωκράτη Φάμελλου.
Ως προς τη διαμόρφωση των κομματικών συσχετισμών, η δημοσκόπηση εξετάζει καταρχάς τα όρια της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Εδώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κόμμα με τη μεγαλύτερη δυνητική επιρροή (46%), με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 41% και το ΚΚΕ στο 27%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 23%.
Ως προς τις τάσεις συσπείρωσης και αποσυσπείρωσης των κομμάτων, η ΝΔ έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και τη Φωνή της Λογικής σε σημαντικό βαθμό και σε μικρότερο προς την Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει εντυπωσιακά χαμηλή συσπείρωση (37%) έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ με την εντυπωσιακή συσπείρωση του 87,8% έχει μικρές διαρροές προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, τα δύο τρίτα των πολιτών (66%) πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατάσταση και μόνο το 28% πιστεύει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή. Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, πρωταγωνιστούν η ακρίβεια (41%) και η οικονομία (26%), πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες αισθάνονται πρωτίστως δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση και τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη «κρίση κόστους ζωής».