Ένα νέο, καινοτόμο «όπλο» αποκτά για την επόμενη χειμερινή περίοδο ο Δήμος Πύργου που θα δίνει τη δυνατότητα πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του Αφλειού ποταμού έως και επτά ημέρες πριν, με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα υλοποιείται από Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τον Δήμο Πύργου και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και πρόκειται για το πρώτο σύστημα που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, καθιστώντας τον Πύργο πρωτοπόρο σε επίπεδο πρόγνωσης, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή θέτει νέους κανόνες διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με την Ανάπτυξη Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης της Παράκτιας Πλημμύρας, σε Εκβολές Υδατορρέματος, με εφαρμογή στην Παράκτια Ζώνη του Δήμου Πύργου, στις εκβολές εκατέρωθεν του Αλφειού» έκανε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνησή του, με επικεφαλής την Διευθύντρια του Εργαστηρίου και Καθηγήτρια Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ Βίκυ Τσουκαλά.
Μαζί της, ο Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Μιχάλης Χονδρός, ο Ερευνητικός συνεργάτης Δρ. Ανδρέας Παπαδημητρίου και ο Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός Αναστάσιος Μεταλληνός. Η ομάδα παρουσίασε τα πορίσματα των ερευνών του τελευταίου ενάμιση έτους, καθώς έχουν προηγηθεί πολλές επισκέψεις στην περιοχή για την διεξαγωγή τοποβυθομετρικών μετρήσεων. Επιπλέον η ομάδα έχει «κατεβάσει» μετεωρολογικά δεδομένα από διεθνείς βάσεις που περιγράφουν τις τοπικές συνθήκες, έχει εξετάσει και καταγράφει τον ρου του ποταμού και παράλληλα «φορτώνει» πολλά σενάρια στους υπολογιστές , όπου για κάθε ένα δίνεται και το τελικό αποτέλεσμα κατάκλισης.
Μπορεί για τους περισσότερους όλα αυτά να μοιάζουν λίγο…κινέζικα, με απλά λόγια το σύστημα αυτό που θα λειτουργήσει από την επόμενη χειμερινή σεζόν θα λαμβάνει καιρικά στοιχεία και θα είναι σε θέση να κάνει, έως και επτά ημέρες νωρίτερα, πρόγνωση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο αντιμετώπισης αυτών και απομάκρυνσης των κατοίκων.
Β. Τσουκαλά: «Ο Δήμος Πύργου πρώτος κοινωνός της καινοτόμου έρευνας»
Αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πλημμυρών που σημειώνονται στην περιοχή η κ. Τσουκαλά εξήγησε ότι μπορεί να προκύψει είτε από βρόχινο νερό που έρχεται από τη ροή του ποταμού στην παράκτια ζώνη είτε από καταιγίδα που έρχεται από την θάλασσα. «Μιλάμε για συνδυαστικές πλημμύρες. Εμείς αναπτύσσουμε μαθηματικά μοντέλα για να μπορέσουμε να τις περιγράψουμε, να τις κατανοήσουμε και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε μέσω τεχνητής νοημοσύνης ένα σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης της πλημμύρας, όπου που θα παίρνουμε δεδομένα από την ΕΜΥ και μέσα σε βάθος επτά ημερών να ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στην παράκτια ζώνη του Αλφειού» σημειώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Αυτό το σύστημα, μέσω εφαρμογής που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Δήμος και η Πολιτική Προστασία για να μπορέσει να ειδοποιεί τους κατοίκους και τους χρήστες της ευρύτερης περιοχής. Βάσει των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα βλέπουμε on line πώς θα κατακλύζεται η περιοχή επτά μέρες νωρίτερα και αν πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ο Δήμος Πύργου γίνεται ο πρώτος κοινωνός αυτής της καινοτόμου έρευνας η οποία μπορεί τηρουμένων των αναλογιών και των τοπικών συνθηκών να εγκατασταθεί και σε άλλες περιοχές».
Η κ. Τσουκαλά υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι πανάκεια αλλά μια δομημένη αρχή στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα πιο εξελιγμένο σχέδιο. «Αυτό το σύστημα δεν μας λύνει τα πάντα, αλλά είναι η αρχή για να μπορέσουμε να βάλουμε τις δομές και το στρατηγικό σχέδιο του τί θέλουμε να κάνουμε στην πόλη. Θα ορίσουμε ζώνες; Θα κάνουμε παραπάνω αντιπλημμυρικά έργα; Θα κάνουμε μια ανάπλαση στον Αλφειό;».
Το εν λόγω πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί πλήρως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική ημερίδα.
Βασίλης Παναγόπουλος: «Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα»
Αναφερόμενος στην πολύτιμη βοήθεια που θα προσφέρει το σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την επανενεργοποίηση του προγράμματος όταν ανέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή.
«Είναι μια προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Όταν την παραλάβαμε, είχε δυστυχώς και αυτή τελματώσει. Καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες να την ενεργοποιήσουμε, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να παραλάβουμε τα αποτελέσματα για το τί προβλέπεται για την περιοχή, και ποια μέτρα ο Δήμος και η Π.Π. μπορεί να λαμβάνει σύμφωνα με τα μηνύματα που θα παίρνουμε από τα εγκαταστημένα όργανα. Η ουσία της έρευνας είναι ότι θα ξέρουμε εκ των προτέρων τον κίνδυνο πλημμύρας στις εκβολές του Αλφειού όπως σήμερα γνωρίζουμε από έναν μετεωρολογικό σταθμό πού και πότε θα βρέξει» καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα, είχε «τρέξει» η άμισθος σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στη συγκεκριμένη θέση , Έβελυν Καρακίτσου. Με πολύ προσωπική προσπάθεια και άριστη συνεργασία τότε, με την κ. Τσουκαλά και όλη την ομάδα του Εργαστηρίου, κατάφερε να βάλει τις βάσεις για την επίτευξη ενός φιλόδοξου σχεδίου που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά.
ΠΗΓΗ: ilialive.gr