Την ενίσχυση του Δημοσίου με τον αριθμό-ρεκόρ των τελευταίων ετών των σχεδόν 20.000 προσλήψεων –που θα γίνουν αρκετά περισσότερες στη συνέχεια ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού του δημοσίου τομέα για το 2025, που βέβαια άφησε αρκετούς υπουργούς μερικώς ικανοποιημένους, καθώς από τα συνολικά 33.800 αιτήματα που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν γίνει για κάλυψη θέσεων με νέες προσλήψεις, εγκρίθηκαν τελικά τα 19.181.
Θυμίζουμε ότι με τον νόμο για το επιτελικό κράτος (ν. 4622/2019) θεσπίστηκε η διαδικασία έγκρισης του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων στο δημόσιο τομέα από το Υπουργικό Συμβούλιο Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο έγκρισης του ενοποιημένου προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός από τις περιπτώσεις που δεν περνάνε από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπως οι γιατροί, οι επίκουροι καθηγητές πανεπιστημίων, οι ειδικοί φρουροί ή οι κληρικοί, οι υπόλοιπες θέσεις δεν θα καλυφθούν με νέες προκηρύξεις, αλλά με τους επιτυχόντες από τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Με τη συγκέντρωση όλων των ξεχωριστών διαγωνισμών σε έναν μπήκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο η λογική της «δεξαμενής» των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις και ανάγκες των φορέων, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ετήσιο προγραμματισμό.
Την άνοιξη του 2025 ο νέος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
Ο επόμενος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ προγραμματίζεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοιξη του 2025 και οι επιτυχόντες σε αυτόν θα καλύψουν τις θέσεις που θα εγκριθούν για το Δημόσιο για το 2026. Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι εντός του 2025 να έχουν τελειώσει όλοι οι εκκρεμείς προγραμματισμοί προσλήψεων και το 2026 να ξεκινήσει πλέον με νέα «δεξαμενή».
Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή, το σύνολο των μόνιμων υπαλλήλων (τακτικό προσωπικό) στο Δημόσιο είναι 592.585, ενώ ισχύει σταθερά ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για κάθε ένα μόνιμο υπάλληλο που αποχωρεί. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται, κατά προτεραιότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση. Εξαιρέσεις από τον κανόνα 1:1 υπάρχουν π.χ. στα ανταποδοτικά των Δήμων (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, κ.ά.) και στους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης.
Η λίστα κατανομής των προσλήψεων με τους φορείς και τις ειδικότητες
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, η κατανομή των προσλήψεων για το 2025 εστιάζει κυρίως στους ακόλουθους τομείς:
1) Υγεία: Εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
2) Εθνική Άμυνα: Εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2000 επαγγελματίες οπλίτες.
3) Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στους Δήμους και τους φορείς εγκρίθηκαν 2.717 προσλήψεις και στις Περιφέρειες 805. Πρόκειται όπως τονίζουν από την κυβέρνηση για μία από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά, με ένταση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Λαμβάνεται μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.
4) Κλιματική κρίση: Έμφαση δίδεται στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί, κ.ά.).
5) Προστασία του Πολίτη: 1.050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.
6) Παιδεία: Μέλη ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Οι πολυάριθμες νέες προκηρύξεις μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα ΑΕΙ κρίθηκε απαραίτητη ιδίως σε μία χρονιά όπου αναμένεται με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ιδρυθεί το πρώτο ή τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται γνωστές τον μήνα Φεβρουάριο, συνεπώς από τον Μάρτιο και μετά θα μπορούν να υπολογιστούν τα κενά, τηρουμένης πάντα της αναλογίας 1:1. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά οι προσλήψεις το 2025 θα ξεπεράσουν αρκετά τις 20.000.
7) Δικαιοσύνη: 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.
8) Κοινωνική συνοχή και οικογένεια: Ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με 372 θέσεις.
9) e-ΕΦΚΑ: 220 θέσεις.
10) Ελεγκτικοί μηχανισμοί – Ανεξάρτητες Αρχές: 550 θέσεις στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ.
11) Μεταφορές: 370 θέσεις σε ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ.
12) Ενίσχυση προξενικών αρχών: 100 θέσεις.
13) Αγροτική πολιτική: 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που επιδιώκει να φέρει την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών προσλήψεων νέων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καλύπτονται γρήγορα στο εξής τα κενά που παρατηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι αλλαγές αυτές στο ΑΣΕΠ φιλοδοξούν να ρίξουν το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της προκήρυξης μιας θέσης και της πλήρωσής της, από έως και δύο χρόνια που είναι σήμερα, σε τέσσερις μόλις μήνες.