Σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, όπου η κρίση τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα, η ελληνική οικονομία κατάφερε να πετύχει αλματώδη πρόοδο, ξαναγράφοντας αθόρυβα τη δική της ιστορία μετά από μια επώδυνη δεκαετία συρρίκνωσης. Τα τρία τελευταία χρόνια, οι επιδόσεις της εκπλήσσουν μόνο ευχάριστα και οι προοπτικές της προδιαγράφονται από τις πιο ευοίωνες στην Ευρώπη, δεδομένων βεβαίως των προκλήσεων της εποχής.
Σταδιακά, στο διάστημα αυτό, η οικονομία μας άντεξε, προσαρμόστηκε, ανασυγκροτήθηκε, αναβαθμίστηκε και ενδυναμώθηκε. Και από «μέρος του προβλήματος» έγινε «μέρος της λύσης», όπως παραδέχονται διεθνείς εταίροι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ενώ συνεχίζει να μεταμορφώνεται σε μια πιο ισχυρή, εξωστρεφή, «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία.
Τα παραπάνω δεν συνιστούν θεωρητικολογίες ή εικασίες. Αντίθετα αποτελούν συμπεράσματα που εδράζονται σε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα μιας ορθής, συνετής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτυπώνονται στους αδιάψευστους δείκτες της οικονομίας και στην επίτευξη όλων των στόχων των τριών πρώτων χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στις θετικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους και θεσμούς και, κυρίως, στην καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων:
1ον. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά το ισχυρό rebound του 2021, η οικονομία μας διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και ήδη, από τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της, διαφαίνεται ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις του 3,1%.
2ον. Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανθεκτική, εξωστρεφής, ανταγωνιστική και καθίσταται πόλος έλξης των επενδυτών.
Ένας σημαντικότατος στόχος της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά και διαχρονικό, θεμελιώδες ζητούμενο για τις προοπτικές της οικονομίας μας, υλοποιείται. Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδος αλλάζει και στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, καθιστώντας την πιο ανθεκτική σε μελλοντικούς κραδασμούς. Ειδικότερα:
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2021 φτάνοντας το 41% του ΑΕΠ, ήτοι διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Ενώ, η καλή τους πορεία συνεχίζεται και το 2022, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, καταγράφεται θεαματική βελτίωση και στις εξαγωγές αγαθών, που παραδοσιακά υστερούν στη χώρα μας σε σχέση με αυτές των υπηρεσιών. Ενώ, πρόσθετο ποιοτικό στοιχείο συνιστά και η εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσεγγίζουν σταδιακά τα ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Γερμανία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, με θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Το επενδυτικό κενό μειώθηκε. Διεθνείς επενδυτικοί κολοσσοί, όπως οι Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen, JP Morgan κ.ά., δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στη χώρα μας να σημειώσουν άλμα 19,6% το 2021 και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) να ανέλθουν την ίδια περίοδο στο επίπεδο-ρεκόρ των 5,1 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή συνεχίζεται και ενισχύεται, καθώς οι ΑΞΕ έχουν φτάσει ήδη στο 90% των περυσινών επιπέδων από το Α΄, κιόλας, τρίμηνο του 2022. Ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την επόμενη τριετία, με διψήφια άνοδο των επενδύσεων και το 2022.
Τα τελευταία τρία χρόνια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αυτή η μεγάλη στροφή της οικονομίας μας προς την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της φιλο-αναπτυξιακής και φιλο-επενδυτικής πολιτικής της Κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία (R&D), σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και του κεφαλαίου, πλέγμα κινήτρων και διευκολύνσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), καθώς και πλήθος μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το θεσμικό πλαίσιο και απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
3ον. Όλοι σχεδόν οι στόχοι της τετραετίας επιτυγχάνονται.
Υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, έξοδος από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε μονοψήφια ποσοστά.
Τέσσερις βασικοί στόχοι στο πεδίο της οικονομίας, ζωτικής σημασίας για την πορεία της χώρας στο μέλλον, επετεύχθησαν. Επετεύχθησαν μέσα σε δύσκολους, απρόβλεπτους καιρούς χάρη στη μεταρρυθμιστική πυγμή και την ορθώς ασκούμενη πολιτική της Κυβέρνησης. Η οικονομία μας αποκτά δυναμική, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και το τραπεζικό σύστημα ανακτά τον ρόλο του ως χρηματοδότης μακροχρόνιας ανάπτυξης. Ενώ, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί 11 φορές από τα μέσα του 2019 και βρίσκεται, πλέον, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, που συνιστά και τον τελευταίο μεγάλο εθνικό στόχο της περιόδου.
4ον. Η ανεργία διαρκώς συρρικνώνεται.
Έχει ήδη υποχωρήσει κατά περισσότερο από 5% και βρέθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι η μείωση αυτή συνοδεύεται από πολύ θετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέες και καλές θέσεις εργασίας, οι απασχολούμενοι αυξάνονται και η ανεργία μειώνεται ταχύτερα ανάμεσα στους νέους και τις γυναίκες.
Στόχος μας πλέον είναι η ανεργία να φτάσει το προσεχές διάστημα σε μονοψήφια ποσοστά.
5ον. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στηρίχτηκαν ουσιαστικά, με τις καταθέσεις τους να έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 46 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.
Στήριξη, που αποτυπώνεται στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αλλά και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που κινείται πλέον πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Στήριξη όχι μόνο με στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πολυδιάστατων κρίσεων, αλλά και με δεκάδες μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πρωτοφανής στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, που ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ, δεν επιβάρυνε υπέρμετρα τα δημόσια οικονομικά. Τουναντίον, το δημόσιο χρέος επέστρεψε πέρυσι σε καθοδική τροχιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ (κατά 13% στο 189% του ΑΕΠ).
Ενώ, το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 διαμορφώθηκε 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συνεπώς, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών έγινε με συνετό και αποδοτικό τρόπο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πορεία της χώρας προς τη δημοσιονομική ισορροπία. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σήμερα, δίχως να υπονομεύουμε το αύριο της χώρας.
6ον. Διαρκής υπεραπόδοση εσόδων έναντι στόχων και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
Η σταθερά καλή πορεία της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 (καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, εξαιρετική πορεία του τουρισμού, υψηλή φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.ά.) μάς επιτρέπει να παραμένουμε δίπλα στους συμπολίτες μας, στηρίζοντάς τους γενναία και σε αυτή την κρίση.
7ον. Οικοδόμηση υψηλής διεθνούς αξιοπιστίας.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας, η διεθνής αναγνώριση, οι θετικές αναφορές στις επιδόσεις της οικονομίας και η ψήφος εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει χτίσει, τα τελευταία χρόνια, πολύτιμο κεφάλαιο κύρους και αξιοπιστίας.
Αποδεικνύεται συνεπώς ότι σε αυτή την ταραχώδη και «πυκνή» σε εξελίξεις περίοδο, η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετώπισε τα εξωγενή σοκ με επιτυχία, αλλά έκανε και αξιόλογα βήματα προς τα εμπρός.
Ωστόσο, η συγκυρία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ασύμμετρη απειλή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές στην ενέργεια, ανατροφοδοτώντας πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις, με αναπόφευκτες συνέπειες στους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στην ανάπτυξη των οικονομιών μας και την κοινωνική συνοχή.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρήματος ως απόρροια της στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο συσταλτικές νομισματικές πολιτικές, συνθέτουν ένα πρωτοφανές πλέγμα προκλήσεων.
Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών.
Και συναισθανόμαστε τις αγωνίες των συμπολιτών μας.
Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, διαφυλάττοντας παράλληλα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε και θα παραμείνουμε κοντά στην κοινωνία, δίπλα σε κάθε πολίτη, για όσο αυτή διαρκεί.
Συνεχίζοντας, παράλληλα, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά, ώστε να μην ανατραπεί η ανοδική πορεία της χώρας και της οικονομίας.
Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι και ξέρουμε και μπορούμε!
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ